Korte boligrenter historisk lave

F1-lån er på det laveste niveau nogensinde. Det gør det stort set gratis at låne penge.

Aldrig før har det været så billigt at låne penge til en bolig, hvis man altså tør tage chancen med et variabelt forrentet lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Uffe Weng

Renten på korte bygge- og boliglån er de sidste dage faldet til det laveste niveau nogensinde i historien. Bare lige ved 2,0 procent skal der lige nu betales i rente på et F1-lån. Det gør det muligt at låne én million kr. hos realkreditten med et lån uden afdrag for bare 1.540 kr. efter skat om måneden.

Det svarer til kun 50 kr. – om dagen.

Sidst da renten var tilsvarende lav var i en periode fra foråret 2003 og frem til efteråret 2005. Dengang lå renten og vippede lige over to procent. Men den kom aldrig under to procent, som det er sket de sidste dage, hvor F1-renten har været helt nede og vende på sølle 1,93 procent.

Det svarer til bare 1,3 procent efter skat, eftersom renter fortsat kan trækkes fra i skat med 33 procents værdi. Trækkes også inflationen fra, er renten nu så lav, at det i realiteten er gratis at låne penge. Det gælder i hvert fald, hvis der ses på realrenten efter skat og inflation.

Cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, siger, at interessen for F1-lån af samme grund for tiden er ganske stor. Det er stort set alle nye lån, som realkreditten udbetaler, der er af denne type.

»Renten på F3-lån, hvor renten ændres hvert tredje år, er også lav, nemlig omkring 2,7 procent. Men det er ikke en historisk lav rente, eftersom den var helt nede på 2,05 procent i juni 2005,« siger Ulrikke Ekelund.

Hos Realkredit Danmark siger økonom Elisabeth Toftmann Asmussen, at selv om det er billigere at låne penge end nogensinde før til nye biler, køkkener, rejser, ombygninger eller andet forbrug, så er interessen for at optage tillægslån yderst begrænset.

F1-rente forbliver nok lav

»Det er stort set kun i forbindelse med ejerskifter, at vi udbetaler nye lån. De fleste holder meget igen, måske fordi de nervøse for at blive arbejdsløse. Så interessen for at belåne friværdier og optage tillægslån er meget begrænset,« siger hun.

Om renten skal op eller ned i den nære fremtid er uhyre vanskeligt at spå om, da alle forventninger til fremtidens rente hele tiden bygges ind i de aktuelle obligationskurser. Den aktuelle rente er derfor det bedste bud på, hvor renten vil ligge i den nærmeste fremtid.

Men Den Europæiske Centralbank (ECB) har klart signaleret, at den ikke vil hæve den korte rente lige med det samme. Den vil sandsynligvis blive fastholdt på det aktuelle niveau på bare 1,0 procent året ud, og måske også længe efter det, eftersom inflationen i euroområdet er helt i bund. Det burde være en garanti for, at F1-renten også herhjemme holder sig lav længe endnu, og at tusindvis af boligejere med denne låneform derfor kan se frem til en stor besparelse ved nytår.

»Vi venter at ECB fastholder sin rente på det aktuelle niveau mindst ét år ud i fremtiden,« siger Elisabeth Toftmann Asmussen.

Den korte rente hos Danmarks Nationalbank er derimod oppe på 1,55 procent og er dermed 0,55 procentpoint over den europæiske rente. Dette gab er mere, end de 0,25 procentpoint, som den danske rente typisk har ligget over euro-renten. Det er derfor sandsynligt, at Danmarks Nationalbank indsnævrer dette rentespænd løbende frem mod nytår.

»Men det er allerede indregnet i de aktuelle kurser. Så det vil næppe få den korte rente til at falde yderligere. Men vi venter også, at den nuværende meget lave rente, holder sig lige omkring det aktuelle niveau et godt stykke tid fremover,« siger Ulrikke Ekelund.

Den 30-årige rente er stort set ikke faldet de sidste uger og ligger uændret på 5,5 procent. Det betyder, at der med et sådant lån skal betales 4.500 kr. efter skat om måneden for at låne én million kr. med afdrag. Er der tale om samme type lån uden afdrag, koster det 3.200 kr. tolv gange årligt de næste 30 år, at få én million kr. i hånden her og nu.