Ny ferielov: Nu skal du ikke længere spare op til hele ferien

Ny ferielov giver især bedre muligheder for at holde ferie for nye danskere på arbejdsmarkedet, der fremover ikke skal opspare ferie så længe, før de kan holde fri.

Foto: Liselotte Sabroe

Der er godt nyt til nye medarbejdere på arbejdsmarkedet i den nye ferielov, som regeringen netop har fået vedtaget. Med ordningen får alle ret til at afholde betalt ferie allerede i det første år af ansættelsen frem for som nu at være nødt til at spare ferie sammen i det første kalenderår af ansættelsen.

Med den nye ordning kan betalt ferie afholdews i takt med, at den bliver opsparet. Der vil ryge præcis 2,08 feriedag ind på feriekontoen fra første arbejdsdag, og det betyder eksempelvis, at et job fra 1. september vil gøre det muligt at afholde en uges betalt vinterferie allerede i februar, da der på det tidspunkt er 10 feriedage til rådighed. De fem overskydende dage kan bruges på et senere tidspunkt.

Men generelt gør den nye ferielov op med princippet om at optjene ferie i et kalenderår og derefter bruge ferien fra 1. maj året efter. For eksisterende medarbejdere på arbejdsmarkedet betyder det, at optjeningsperioden ændres fra at være kalenderåret i den nuværende ordning til at være fra september til og med august i den nye ordning.

Afholdelsesperioden ændres fra at være maj til og med april året efter optjeningsåret i den nuværende ordning til at være september i optjeningsåret til og med december året efter - altså 16 måneder.

»Den ændrede optjenings- og afholdelsesperiode medfører, at du - i stedet for at få din optjente ferie fra det forudgående kalenderår i en samlet klump den 1. maj - fremover får din optjente ferie til rådighed månedsvis. Det betyder, at den ferie, du har optjent i fx februar måned, allerede kan afholdes fra marts måned samme år,« skriver regeringen i en  meddelelse om ændringen.

Der vil fortsat være de samme regler for varsling som i dag, hvilket er mindst tre måneder for hovedferien og mindst en måned for anden ferie. Medarbejdere har også fortsat krav på at holde tre ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september.