Boom i stress-samtaler mellem leder og ansatte

To ud af tre ledere har haft stress-samtaler med deres medarbejdere. Det viser ny undersøgelse fra fagforeningen Lederne.

En tredjedel af danske ledere har haft en stress-samtale med en medarbejder. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Folkesygdommen stress er for alvor kommet på ledernes dagsorden. 63 procent af lederne har haft samtaler med deres medarbejder om stress inden for det seneste år.

Det viser en ny undersøgelse, som fagforeningen Lederne har lavet i samarbejde med Psykiatrifonden, skriver Avisen.dk.

I undersøgelsen, der er foretaget af YouGov, har 1.018 ledere svaret, at de ser stresshåndtering som en del af deres ledelsesopgave. Det skyldes især, at stressede medarbejdere kan være en stor udgift for virksomheden.

»Det koster kassen for virksomheder, der har stressede medarbejdere. Det er jo sjældent de dovne medarbejdere, der går ned med stress. Det er dem, der tager meget ansvar på sig, og som man ikke kan undvære,« siger arbejdsmiljøchef hos Lederne, Lars Andersen.

Han ser det som udtryk for, at både medarbejdere og ledere er blevet bedre til at tale om stress end tidligere.

»Der skal mindre til, at man tager samtaler i dag. Tidligere var der mange samtaler, der ikke blev taget. Men nu er lederne blevet mere opmærksomme på, om deres medarbejdere trives. De vil meget gerne tidligt ind, så det ikke bliver en reparationssamtale,« siger Lars Andersen.

Men stressekspert Thomas Milsted har svært ved at se det positive i, at der bliver lavet så mange stress-samtaler.

»I min verden er det en falliterklæring, at vi overhovedet har brug for alle de her ordninger med psykologer og stress-samtaler på arbejdspladserne. For havde vi været bedre til at forebygge og skabe gode forudsætninger, så havde vi slet ikke brug for de samtaler,« siger han.

Han synes, det er godt, at lederne tager samtalerne, når en medarbejder føler sig stresset. Men han ville ønske, at der var lidt mere fokus på at forebygge stress.

»Samtaler løser lige så meget, som en hovedpinepille hjælper, når du har hovedpine. Det er ikke en bæredygtig løsning. Det handler ikke om at give folk et gebis, hver gang tænderne falder ud. Det handler om at finde ud af, hvordan vi kan få folk til at beholde tænderne i munden,« siger Thomas Milsted.

LÆS MERE