Nu stiger boligpriserne - i Sverige

Mens danske boligejere kæmper med faldende huspriser, er bøtten vendt i Sverige.

Både parcelhuse og lejligheder er steget i pris i Malmø efter nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Reimar Juul

De svenske boligpriser er i kraftig fremmarch, skriver borsen.dk. Villaer i Stormalmø er steget med 14 pct. i januar 2009, mens lejligheder i samme periode og område er steget 2 procent. Set over hele Sverige er villaer og lejligheder steget henholdsvis 4 procent og 5 procent i januar ifølge tal fra svensk mæglerstatistik.

Cheføkonom i Danske Bank Sverige, Roger Josefsson, fortæller til borsen.dk, at de høje tal overrasker ham.

"Vi er alle overraskede over, at huspriserne steg så meget i januar, fordi der stadig er så meget usikkerhed på markedet. Folk skærer i deres forbrug inden for alle andre områder, så hvorfor ikke på husmarkedet," siger Roger Josefsson.

Ifølge Roger Josefsson skyldes stigningen i huspriserne, at udlånsrenten for private er meget lav, og at arbejdsløshedstallene endnu ikke er steget særlig voldsomt.

"Renten er faldet drastisk, fra 4 pct. til nu 1 pct., og vi i Danske Bank Sverige forventer, at den falder yderligere. Det giver selvfølgelig folk et langt større råderum. Og så er arbejdsløshedstallene endnu ikke steget så meget, hvis man ser i f.eks. Stockholm," siger Roger Josefsson til borsen.dk.

Læs også: Boligejere begynder at få ondt i økonomien

I Sverige er der tradition for, at bankerne følger den svenske nationalbank (Riksbanken) slavisk, når renten sættes ned. Sker dette ikke, er konsekvensen prompte dårlig omtale for bankerne.
18. februar 2009 nedskrev SEB reporenten til 1 procent. Danske Bank Sverige forudser yderligere fald, når SEB holder sit næste møde 20. april 2009.

Boligtallene er baseret på Sveriges mæglerstatistik, som indeholder de nyeste salgstal fra ejendomsmæglere og øvrige medlemmer af mæglersamfundet over hele Sverige. Det er således ikke de officielle tal fra SEB, som ifølge Danske Bank Sverige ofte er mere positive end de officielle tal.

Men banken forventer dog, at den positive tendens er den samme, når SEB om et par uger offentliggør januar måneds boligpriser på deres hjemmeside.

Læs også: Skatteudspil en lettelse for boligmarkedet