Unge boligejere presses til farlige lån

Især nye boligejere vil blive skubbet over mod mere risikable variable lån med regeringens skatteudspil, vurderer Dansk Ejendomsmæglerforening.

Det bliver mere attraktivt at tage flekslån i boligen med regeringens udspil til en skattereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Nye boligejere vil med regeringens forslag om at beskære i rentefradraget blive skubbet over mod de mere risikable variabelt forrentede lån. Sådan lyder advarslen fra Steen Winther-Petersen, formand for Danske Ejendomsmæglerforening, efter tirsdagens udspil fra regeringen, der forslår ændringer af rentefradraget.

"Det her forslag fremmer de variable lån, fordi det er den billigste rente, du kan få. Derfor rammer effekten af et lavere rentefradrag mindre hårdt. Da førstegangskøberne ofte er dem med den svageste økonomi, vil de derfor søge derhen, hvor der er den billigst mulige finansiering. Jeg synes ikke, vi hjælper de unge boligejere ved at skubbe dem over mod den mest risikable lånetype," siger han til Ritzau.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser også, at den seneste tids udvidelse i forskellen mellem den kort- og langfristede realkreditrente har gjort boliglån med variabel rente mere attraktive.

Tidligere har mange uvildige boligrådgivere også advaret om, at det er ren hasard for især førstegangskøbere at kaste sig ud i flekslån. Det skyldes, at ingen ved, hvordan renterne opfører sig, og mange unge typisk ikke har luft i budgettet til en pludselig rentestigning. Derfor lyder rådet, at man skal tage et fastforrentet lån, hvor der ikke kommer ubehagelige renteoverraskelser.

/ritzau/

Læs også:

Sådan rammes din familie af reformen

Beregn din skat efter regeringens forslag