Skatteudspil en lettelse for boligmarkedet

Regeringens skatteudspil er kærkomment nyt til danske boligejere, for selv om regeringen strammer en smule op på rentefradraget, indfører man også en kompensationsordning.

Boligøkonom Jens Lunde mener, at skatteudspillet ikke sender boligejere på gaden - men det er heller ikke nogen fest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Bidstrup

Der har længe været sorte skyer over det danske boligmarked, og Skattekommissionens udspil for nylig gav mange boligejere yderligere søvnløse nætter.

Kommissionen luftede nemlig tanken om at justere rentefradraget, hvilket i værste fald ville gøre hverdagen dyrere for en lang række danskere.

Regeringen derimod vælger i sit skatteudspil at sænke rentefradraget på den del af renteudgifterne, der ligger over 50.000 kr. gradvist fra 33 til 25 procent fra 2012 til 2019.

Som en ekstra service til det nervøse boligmarked foreslår regeringen samtidig en mekanisme, der skal sikre, at ingen boligejere taber mere på et lavere rentefradrag, end de får ind i skattelettelser.

»Regeringen har gjort rigtig meget for at sikre boligejerne og har blødt op på forslaget fra Skattekommissionen, så boligejerne ikke blive nær så hårdt ramt, som de først kunne have frygtet. Selv med kommissionens udspil ville boligmarkedet sagtens kunnet have klaret sig, men nu kommer der altså lidt ekstra hjælp,« siger cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea.

Læs også: Sådan rammer reformen din familie

Ifølge Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen gavner den særlige kompensationsordning især unge i hovedstadsområdet, der har købt deres første ejerbolig de seneste par år, fordi de typisk har en stor gæld.

»Man er gået rigtig langt for at tilgodese boligejerne, og det her skal nok sikre ro. Vi har et underdrejet boligmarked, men den lange indfasningsperiode på otte år gør, at boligejerne har mulighed for at indrette deres økonomi efter det,« siger Karsten Beltoft, der mener, at den seneste tids voldsomme debat omkring de danske boligejeres situation har fået regeringen til at lempe lidt på kravene til dem.

Professor ved Handelshøjskolen i København Jens Lunde understreger dog over for Berlingske Business, at regeringens udspil næppe kan være med til at stoppe de faldende priser på boligmarkedet.

»Der er ikke nogen boligejere, der bliver jaget fra hus og hjem på baggrund af gårsdagens udspil, der er langt mere beskedent end Pinsepakken i 1998. Men udspillet ser dagens lys i et faldende marked, hvor alt tyder på, at prisfaldet vil fortsætte. Oveni rummer en sådan beskæring af rentefradraget et svagt prisreducerende element,« siger han.

Læs også: Beregn din egen skat efter regeringens forslag