Nationalbanken: Ingen tegn på bedre boligmarked

Nils Bernstein vurderer, at det har lange udsigter, før boligmarkedet for alvor kommer op i omdrejninger.

De mange boliger til salg skal ud af ejendomsmæglernes annoncer, før der igen bliver stabilitet på boligmarkedet, mener Nationalbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet viser fortsat ingen afgørende tegn på bedring. Det slår Danmarks Nationalbank fast i sin nye kvartalsoversigt.

Nationalbanken peger på, at prisen på parcel- og rækkehuse er faldet gennem hele 2008, og nedturen er fortsat i år, hvor kvadratmeterprisen nu er cirka ti procent lavere end for et år siden.

De største prisfald er sket på Sjælland, især i hovedstadsområdet, mens prisfaldet i resten af landet har været mere moderat. Priserne på ejerlejligheder er ifølge Realkreditrådets statistik faldet mere end på parcel- og rækkehuse.

Handlen står stille

Handlen med boliger er aftaget gennem det seneste år. I 1. kvartal i år var der under 6.000 handler.

”Det er det laveste antal, siden opgørelsen blev indført i 1995,” skriver Danmarks Nationalbank. Gennemsnittet over perioden er 10.000 handler per kvartal.

Opbremsningen på boligmarkedet understreges af de få handler og det høje antal boliger, som står til salg. Det har øget salgstiden til omkring syv måneder mod fire måneder i de gode år fra 2005 til 2006.

Det hedder videre i kvartalsoversigten, at ”de svære tider på boligmarkedet fremgår også af, at antallet af tvangsauktioner er steget.”

Lav rente - stigende ledighed

Fremover mener Nationalbanken, at boligmarkedet vil få støtte af en pæn vækst i de disponible indkomster for folk i beskæftigelse og et lavt renteniveau, især i den korte ende. Samtidig har de lavere huspriser og den faldende rente betydet en væsentlig nedgang i de månedlige omkostninger ved at købe en bolig.

”Omvendt er arbejdsløsheden på vej op, og der er øget usikkerhed om den enkeltes jobsikkerhed. Forventninger om yderligere fald i huspriserne får nogle potentielle købere til at forholde sig afventende. Hertil kommer, at der er en stor udbudspukkel, som skal nedbringes, inden det
igen for alvor kan gå fremad på boligmarkedet,” skriver Danmarks Nationalbank.