Vismænd: Boligboblen er stadig halvt fyldt

Huspriserne skal falde lige så meget, som de allerede er faldet fra 2007 til nu, forudser de økonomiske vismænd.

Ørestad og havnefronten i København er blandt de områder, hvor der er blevet opført nye boliger i et tempo, så der nu er for mange lejligheder på markedet. Derfor venter vismændene yderligere prisfald på boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne står foran en yderligere nedtur. Det vurderer de økonomiske vismænd.

Det er den stigende arbejdsløshed og den strammere kreditpolitik hos banker og realkredit, der vil sende priserne ned. Men priserne steg også så voldsomt især fra 2003 til 2007, at de fortsat er overvurderet, slår vismændene fast i deres seneste analyse af dansk økonomi.

Prisen på enfamiliehuse er allerede siden toppen i efteråret 2006 faldet med 15 procent i landet som helhed, men de kan falde med lige så meget én gang mere.

»Det er især, fordi ledigheden nu stiger mærkbart, at vi venter større prisfald end eksempelvis Finansministeriet,« siger økonomisk overvismand og professor, Peter Birch Sørensen.

Finansministeriet vurderer reelt, at de senere års prisfald er ved at klinge af, og der nu kommer en periode med en flad udvikling.

Der er dog store geografiske forskelle og det er formentlig de steder, hvor priserne først steg mest og siden også er faldet mest, der først vender.

#embed#

Men vismændene konstaterer, at priserne i de vilde år steg meget mere, end den lave rente og de afdragsfrie lån med lave startydelser fra 2003 kan retfærdiggøre.

»Vi har i mange år anbefalet, at man strammede skatten på boliger. Havde man gjort det i tide, havde vi slet ikke fået denne store optur, der blev set, og så var den aktuelle nedtur også blevet mere blid,« siger Peter Birch Sørensen.

Der var med andre ord tale om en umådelig stor efterspørgsel på boliger, som drev priserne op, især i hovedstadsområdet.

Nu da den økonomiske krise gør folk mere forsigtige, ledigheden vokser, og gamle boliger er svære at sælge, falder priserne kraftigt.

»Det allerede indtrufne fald i boligpriserne skal dermed både ses som en korrektion i forhold til et uholdbart højt niveau og som en reaktion på den økonomiske krise. Prisfaldet kan også delvist ses som en reaktion på, at boligmassen – som følge af de meget høje boligpriser og deraf følgende store investeringsomfang – er steget relativt kraftigt de senere år. De største prisfald er set i området omkring København, hvor priserne også steg mest,« skriver vismændene i rapporten.

Ingen normalisering

Det Økonomiske Råd kan ikke se tegn på, at situationen på boligmarkedet er normaliseret, og sammen med stigende arbejdsløshed vil den gradvise reduktion af rentefradraget de kommende år presse priserne yderligere ned. Det er dog kun renteudgifter for mere end 100.000 kroner for et ægtepar, der fremover mister værdi.

Lavere skatter støtter sammen med den lave rente priserne. Men samlet set venter vismændene, at boligpriserne skal falde. Frem mod 2011 vil den samlede nedtur fra toppen komme op på 30 procent. En tilpasning, der dog allerede er set mange steder omkring København.

Vismændene venter, at renten falder yderligere og bliver lav i nogen tid. De noterer også, at de offentlige støttepakker og forventningen om forbedring af økonomien på et tidspunkt vil få renterne til at stige – og måske mere og hurtigere, end de fleste venter. En sådan rentestigning vil først vise sig i USA.

Las Olsen, der er privatøkonomisk ekspert i Danske Bank, kalder vismændenes forudsigelser svagt mere negative end Danske Banks prognoser, men i store træk er han enig.

»Der vil nødvendigvis komme en periode, hvor priserne går den anden vej. Der er blevet bygget rigtigt mange nye boliger de senere år. Vi skal tilpasse os et mere normalt niveau, og derfor vil priserne falde yderligere,« siger Las Olsen.

Læs også: Boligkrisen er langtfra slut

LÆS MERE