Dansk bolignedtur i top

Prisfaldet på boliger i Danmark er blandt de største i EU. Krisen kan trække ud længe endnu, advarer økonom.

Danmark indtager en kedelig position på listen over boligprisfald i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Brian Karmark

Allerede for nogle år siden blev det danske boligmarked af internationale økonomer udnævnt til at være et af de mest overvurderede i verden. Nu sætter finansmagasinet The Economist tal på, hvor slemt det står til:

Boligpriserne i Danmark er ifølge bladets opgørelse faldet godt 10 procent fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009, og det placerer os i samme suppedas som Holland, Irland og Storbritannien, hvor boligmarkederne også ligger underdrejet, skriver Børsen. I lande som Sverige, Spanien, Frankrig og Tyskland er det gennemsnitlige prisfald i samme periode omtrent det halve. På Economists liste topper Singapore og USA med prisfald omkring 20 procent i perioden.

Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, mener, at Danmarks placering er udtryk for, hvor hurtigt økonomien tilpasser sig.

"Boligkrisen indtraf tidligere i Danmark end i de fleste af de andre europæiske lande sammen med USA og Storbritannien, og det er også derfor, vi ser de store prisfald i de lande nu, hvor andre lande sandsynligvis vil følge efter senere," siger Jes Asmussen til Børsen.

Senioranalytiker Troels Theill Eriksen fra Nordea mener da også, at den hurtige tilpasning skyldes et homogent og gennemsigtigt marked, som derfor også hurtigt finder bunden - og muligheden for stabilitet.

Så positivt ser Torsten Sløk ikke på det. Han er økonom for Deutsche Bank i New York, og han inddeler boligmarkederne i to grupper: I lande som USA steg priserne for meget på grund af lempelige lånevilkår. Alt for mange fik et stort boliglån, selv om de aldrig skulle have haft det - de såkaldte subprime-kunder. Her går tilpasningen rigtigt stærkt, siger Torsten Sløk til Børsen.

Men i lande som Danmark var det selve stigningen i boligpriserne, der skabte boblen, mener Torsten Sløk. Ingen troede på, at priserne igen ville falde, og her vil det tage længere tid, før priserne stiger igen, mener han.

"Årsagen er blandt andet, at mange hussælgere vil tøve med at sælge, fordi de håber, at priserne snart vender. Det vil forlænge bolignedturen," siger Torsten Sløk til Børsen.