Hvert fjerde hus handles til under vurderingen

Boligkøbere må punge unødvendigt ud, når de køber en bolig til under den offentlige vurdering. Læs hvorfor og se, hvor i landet flest huse handles til under vurderingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert fjerde hus, der har skiftet ejer i år, blev handlet til en pris, der ligger markant under den offentlige vurdering. Det kan dels resultere i en unødvendigt stor omkostning til tinglysning, dels forøge den slumrende skatte­regning, der holdes nede af skattestoppet.

Det påpeger Karsten Beltoft, adm. direktør i Realkreditforeningen, i en kommentar til tal fra Skat og Boligsiden, der sammenstiller de realiserede handelspriser kontra Skats ejendomsvurderinger.

»Tallene viser, at der er en lang række boliger over hele landet, hvor vurderingen er højere end handelsprisen. Det gælder især for Vest- og Sydsjælland og Lolland-Falster, og dermed giver det de boligmarkeder, der har det hårdest i forvejen, et ekstra skub i den forkerte retning,« siger han.

Skubbet skyldes, at man betaler den variable del af tinglysningsafgiften – 0,6 procent – af enten købesummen eller ejendomsvurderingen, hvis den er højest, hvilket den er i en lang række handler. Men det er der mulighed for at få ændret, påpeger kommunikationsdirektør fra Boligsiden Birgit Daetz.

»Hvis afvigelsen er stor, bør du få rettet værdien i en fart,« anbefaler hun.

Men rådet kan først følges i forbindelse med de nye vurderinger, der kommer til efteråret.

Grafik: Her sælges der flest huse under vurderingen

Skat modtager klager over vurderingerne frem til 1. juli året efter, og dermed er løbet kørt for de nuværende vurderinger fra 2011.

Ifølge Skat skal vurderingen stort set svare til handelsværdien i vurderingsåret, som for huse var i 2011. Og med en vurdering hvert andet år er det kun et par måneder til en ny vurdering. Men den bør ifølge Karsten Beltoft rette en hel del ind efter de realiserede handelspriser.

»Der bør være luft mellem de offentlige vurderinger og handelspriserne, så der er plads til markedets bevægelser. Når de bliver vurderet for 2013, så bør vurderingerne være uændrede eller faldende landet over,« siger Karsten Beltoft, som mener, at vurderingerne generelt bør ligge ti procent under handelspriserne – også fordi de kun fastsættes hvert andet år.

Men der er i vurderingsloven ikke angivet noget bestemt mål for den luft, der bør være mellem vurderingerne og handelspriserne for at opsuge markedets bevægelser.

»Vi skal ligge lidt under et gennemsnit af priserne på huse i et givent geografisk område,« oplyser kundeservicedirektør Steffen Hansen fra Skat. Han vurderer, at Skats vurderinger er godkendt.

»Vi vurderer jo udfra en given dato (2011 for husenes vedkommende, red.), og der vil jo være en prisudvikling efterfølgende, som vurderingen ikke skal tage hensyn til. I forhold til det lyder det ikke, som om vi rammer helt ved siden af,« siger han.

80 pct. under vurderingen

Ifølge Boligsidens opgørelse for 2013 blev hvert fjerde hus handlet til under 80 procent af den offentlige vurdering. Og det er grund nok til at få ændret vurderingen, mener Birgit Daetz. Hvis der eksempelvis er et gab på 20 procent mellem den offentlige vurdering og handelsprisen på et hus til fire millioner kroner, kan tinglysningen gøres knap 5.000 kroner billigere. I forhold til skatteregningen slår en for høj ejendomsvurdering ikke igennem på ejendomsskatterne endnu.

Ifølge skattestoppet beregnes ejendomsværdiskatten ud fra 2002-niveauet, mens grundskylden stiger – men kun med en fastlagt stigningstakt.

Stigningen bliver i 2014 på op til 6,3 procent ifølge den seneste aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Og den vil blive ved med at stige, indtil den har indhentet den offentlige vurdering af grundpriserne. Det betyder ifølge beregninger fra Danske Bank, at grundskylden vil fortsætte med at stige de næste henholdsvis ti og 12 år i Gentofte og på Frederiksberg ved uændrede grundværdier.

Grafik: Her sælges der flest huse under vurderingen