Her er boligmarkedets vindere og tabere

Årstallet på købsaftalen har stor betydning for, om din bolig er en guldrandet investering, eller du måske kun med nød og næppe kan hente pengene hjem efter 30 års ejerskab. Det viser en analyse, der afdækker boligmarkedets vindere og tabere gennem tiden.

36-årige Therese Kunoy har tabt penge på huset i Store Heddinge. Her ses hun sammen sine børn - Christina på 11 år og Christian på 9 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Køb af bolig er en lodseddel, der for de heldige kan udløse den helt store gevinst, mens andre må sælge med tab. Det er nemlig langtfra ligegyldigt, hvornår man træder ind og ud af det danske boligmarked.

Arbejdernes Landsbank har udarbejdet en analyse for Berlingske Business, der giver et historisk indblik i, hvor meget – eller lidt – boligejere gennem tiden har tjent på at investere i mursten.

Hvis man vil med på vinderholdet, handler det om at få købt på bunden og solgt på toppen, forklarer privatøkonomisk ekspert John Norden, der er partner i Mybanker.dk.

»Det er en bølgepsykologi ligesom i Biblen med svv gode og syv magre år. Derfor skal man være meget opmærksom på, hvor vi er henne i bølgen, når man køber. Samtidig kan der være store regionale forskelle, som man skal tage højde for. I København er priserne f.eks. steget rigtig meget de seneste år. Og jeg tror godt, at de kan stige endnu mere, da efterspørgslen er der,« siger han.

Men når priserne kommer op på et niveau, hvor man skal betale under det halve for en bolig 50 minutter fra København, begynder opturen at brede sig, forklarer han.

Usikre forudsigelser

Problemet med boligmarkedet er, at det er nærmest umuligt at forudsige, hvornår man rammer toppen eller bunden. Selv om boligejere – særlig i hovedstadsområdet – i disse dage gnider sig i hænderne over prisernes himmelflugt, er det trods alt ikke længe siden, at den økonomiske krise skyllede ind over landet og efterlod mange med usælgelige boliger eller store tab.

»Det danske boligmarked er lunefuldt. Bølgerne gik højt gennem nullerne med det resultat, at nogle tabte penge på at have ejendom, mens andre fik store gevinster,« siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Men hvornår har det så været bedst at købe og sælge, og hvilke år har været helt katastrofale?

Vindere og tabere

På baggrund af data helt tilbage fra 1938 har Lone Kjærgaard analyseret sig frem til boligmarkedets vindere og tabere. Der er taget udgangspunkt i udviklingen i de gennemsnitlige boligpriser korrigeret for inflation – og dermed ikke taget højde for de regionale forskelle, der måtte være.

Til gengæld har cheføkonomen både set på, hvor stor kapitalgevinsten har været for gennemsnitlige boligejere efter ti og 30 års ejerskab.

Købte man eksempelvis en bolig i 1941, kunne man efter 30 år sælge den for det tredobbelte. Det skyldes hovedsageligt, at boligpriserne op gennem 1940erne og 1950erne blev mere end fordoblet.

»Hvis man dengang betalte, hvad der i dag svarer til én mio. kroner for boligen, kunne man altså efter 30 år sælge til 3,07 mio. kroner. Det er en årlig forrentning på næsten fire pct.,« siger cheføkonomen.

Det sorte årti

Knap så heldige var de, der skrev under på en købsaftale i 1964 og solgte i 1994. De måtte nemlig nøjes med en samlet gevinst på bare tre procent i forhold til købsprisen, da de har købt under en højkonjunktur og solgt i en nedgangstid. Det svarer til en forrentning på 0,1 pct. årligt.

»Gennem 1960erne og første del af 1970erne steg boligpriserne markant. Det var en periode med vedvarende økonomisk vækst – bl.a. fordi kvinderne gjorde deres indtog på arbejdsmarkedet. Med ubalancer i dansk økonomi og i kølvandet på oliekriserne faldt boligpriserne fra 1979 til 1982 realt set med næsten 35 pct.

Under Kartoffelkuren i 1986 og frem til 1993 tog priserne sig et nyt dyk på 30 pct.,« forklarer Lone Kjærgaard.

Til sammenligning var dykket fra 2007 til 2012 på 28 pct.

»Ser man på gevinsterne i nyere tid for boligejere, der havde deres bolig i præcis 30 år, er vinderne – måske lidt overraskende – dem, der solgte i 2012 efter 30 års ejerskab. De opnåede en real gevinst på i alt 86 pct. over hele perioden. Det er fire pct. mere end for dem, der efter 30 års ejerskab solgte på toppen af boligmarkedet i 2007. Og det skyldes jo altså, at 2012-sælgerne fik købt billigere end 2007-sælgerne 30 år forinden,« siger hun.

De, der til gengæld har fået den mindste gevinst ud af at sælge en bolig efter 30 års ejerskab i nyere tid, solgte i 2003 efter at have købt i 1973. Her blev gevinsten kun på 23 pct. Det svarer til 0,7 pct. årligt.

Tiden læger alle sår

Uanset om man har købt på et godt eller dårligt tidspunkt, er tendensen altså, at tiden læger alle sår.

»Ingen har tabt penge på boligkøb efter 30 års ejerskab. I samtlige 30-årsperioder siden 1938 har boligen kunne sælges til en højere værdi realt set, end man købte den til,« konkluderer Lone Kjærgaard.

Anderledes ser det ud, hvis man kun har ejet boligen i en tiårig periode. Ifølge opgørelsen er omkring en fjerdedel af boligerne med en tiårig tidshorisont blevet solgt med tab siden 1938.

Ejede man en bolig fra 1972 til 1982, blev det eksempelvis til et afkast pr. år på -2,5 pct. Det svarer til et tab på i alt 20 pct. i forhold til købsprisen.

Mest forgyldte blev dem, der købte i 1996 og solgte i 2006, hvor priserne bare tordnede i vejret. I den periode kunne en boligejer i gennemsnit score et årligt afkast på syv pct., hvilket svarer til en fordobling af værdien på ti år.