Flere danskere har ondt i økonomien

Finanskrisen slår nu igennem i antallet af dårlige betalere i Danmark, som stiger for første gang i tre år.

Foto: Foto: Colourbox. Flere danskere har ondt i privatøkonomien, viser tal fra skyldnerregisteret RKI.
Læs mere
Fold sammen

En ny opgørelse fra Experians RKI register over dårlige betalere viser, at danske forbrugere nu skylder mere end 7,6 mia. kr., der ikke bliver betalt til tiden.

Antallet af sager per person stiger, og gælden vokser for de næsten 200.000 personer i registret. RKI omfatter helt præcist 199.878 forbrugere, der i gennemsnit tegner sig for 2,5 sag hver med en gæld på i gennemsnit 38.297 kr. per skyldner.

"Vi må konstatere, at der er sket stigninger i vores registreringer det seneste år. Både hvad angår antal personer og antal sager per person. Vi kan se, at det særligt er aldersgruppen fra 20-40 år, der døjer med økonomien. Det er her man konsoliderer sig økonomisk i livet, man er måske under uddannelse, og det er i denne aldersgruppe, man får børn. Det betyder, at det kan være svært at få enderne til at mødes," siger kommunikationschef hos Experian, Camilla Rose, der samtidig opfordrer til, at man får professionel rådgivning, hvis man er ramt af gæld.

I aldersgruppen 21-30 er syv pct. af alle danskere registreret, mens det for de 31-40-årige er 6,3 pct. af befolkningsgruppen. For de 31-40-årige er gælden dog typisk højere end hos personer i tyverne, ligesom hver registreret i denne gruppe tegner sig for flere sager.

Læs også: Flere tjekker din økonomi

Opgørelsen viser også, at 4,69 pct. af den samlede voksne befolkning står opført i registret over gældsplagede danskere. Opdelt på de fem regioner, er det særligt region Sjælland, der er hårdtest ramt. Her er 5,33 pct. af befolkningen registreret i RKI, og det er også sjællænderne, der gennemsnitligt tegner sig for det højeste beløb pr. sag. Kigger man ud over de danske kommuner, står det værst til i Lolland kommune, der indtager pladsen som Danmarks mest gældsplagede kommune med over ni pct. af befolkningen i RKI.

Experians RKI register sikrer danske virksomheder mod økonomiske tab og dårlige betalere. RKI registret består bl.a. af en database, hvori virksomheder kan registrere og søge efter dårlige betalere. Registeret kan enten bruges forebyggende mod indgåelse af købsaftaler med nye dårlige betalere eller opfølgende, hvor virksomheder adviseres, hvis en eksisterende kunde registreres som dårlig betaler.

Læs også: Krise? Her er 25 spareråd