Krise? Her er 25 spareråd

Spænd livremmen ind, så der fortsat er plads til fornøjelser.

Der findes mange spareråd, så der stadig er råd til rødvin og bøffer - her er 25 af slagsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Start på loftet
Hvis du har en varmeregning på 15.000 kroner eller mere om året, er det tegn på, at du spilder en masse varme, fordi dit hus trænger til at blive efterisoleret og tætnet, skriver Bolius, Boligejernes Videncenter. Når du skal efterisolere huset, er det bedste sted at starte oppefra - nærmere bestemt på loftet. ”Det kan betyde en hel del for varmeregningen, da 10 procent af husets varmetab sker gennem taget,” siger Susie Frederiksen, der er bygningsingeniør og fagredaktør. Derefter bør man sørge for hulmursisolering, lavenergiruder og et energirigtigt fyr.

Alt skal væk!
På grund af kreditkrisen kan flere butikskæder komme i vanskeligheder, som det skete for elektronikkæden Merlin i oktober 2008. De islandske ejere kastede håndklædet i ringen og solgte de fleste butikker til konkurrenten Elbodan, som blandt andet driver Expert-kæden. Betalingsstandsningen førte bare to dage senere til et akut brandudsalg, hvor det meste af lageret blev solgt med rabatter på op til 75 procent. Hold derfor udkig efter, om andre butikker bukker under og sætter ”Alt skal væk” skiltet i vinduet.

Prut om prisen
Detailhandlen går magre tider i møde, hvis økonomien som ventet går ned i gear, og så er der en oplagt mulighed for at forhandle prisen i butikken længere ned end det, der står på skiltet. De klassiske tip til at prutte om prisen lyder: Shop en stille hverdag, hvor der ikke er så mange andre kunder til at afbryde forhandlingen. Tal med butikschefen, hvis du kan mærke, at salgsassistenten ikke har mandat til at give dig et godt tilbud. Og tjek på forhånd gode tilbud på nettet og print siderne med de bedste priser ud, så du kan styrke argumentationen. Hvis en kontant rabat ikke er mulig, kan man ofte få en lille ekstra ting med i prisen.

Tjek din rejseforsikring
Er du i tvivl om, hvilken type rejseforsikring du har brug for, så gå ind på Forsikringsoplysningens ”Rejseforsikringsmåler” på www.forsikringogpension. Her kan du indtaste dit rejsemål og få oplysninger om, i hvilket omfang du er dækket gennem den danske, offentlige sygesikring, hvilken dækning branchen anbefaler i det pågældende land, og om du allerede er dækket: Mange forsikringsselskaber har inkluderet en rejseforsikring i den almindelige familieforsikring. Rejseforsikringsmåleren giver også oplysninger om, hvordan kronisk syge skal forholde sig til rejseforsikring, og hvilke aldersgrænser der gælder for forsikringsdækningen.

Guide til selvbyggere
Forbrugerrådets magasin Tænk har udgivet en 100 sider stor ”Guide til byg selv”, som er en samling af 12 af bladets tests krydret med gode råd til selvbyggeren, så man undgår de værste faldgruber, både praktisk og økonomisk. Indholdet spænder fra en guide til byggelån over undersøgelse af priserne for leje af trailere til test af blandt andet stiksave, emhætter og akrylfugemasse samt et markedsoverblik over brændeovne.

Køreplan for byggeprojekter
Bolius, videnscenteret for boliger, giver gode råd om de byggeprojekter, som du vil have håndværkere til at udføre. Blandt hovedpunkterne er at bede om referencer, før du beslutter dig for at vælge entreprenør. Vær også sikker på, at firmaet er med i en brancheorganisation og dermed tilsluttet en byggegarantiordning og et klagenævn. Husk at få udarbejdet en skriftlig og præcis aftale, så begge parter ved, hvad der forventes af samarbejdet, og få klare aftaler om betalingen – også om betaling eller dagbøder, hvis aftalerne ikke overholdes. Betal så vidt muligt aldrig forud, og husk at tjekke det udførte arbejde, inden du betaler – hold nogle af pengene tilbage, hvis I er uenige om kvaliteten.

Køb kontant
”ÅOP 25 %.” Denne lille varedeklaration for køb på kontokort eller andre former for hurtiglån bør skræmme enhver fra impulskøb med forfærdelig dyr finansiering. ÅOP betyder årlige omkostninger i procent og afspejler den samlede pris for lånet, det vil sige renter, eventuel stiftelsesprovision og alle andre gebyrer. Selv i kølvandet på kreditkrisen betaler man sjældent mere end 10 procent for et forbrugslån i sin egen bank – tjek for eksempel din egen bank på mybanker.dk. I nogle tilfælde er det faktisk billigere at købe på kredit, hvis der for eksempel er tale om en rentefri kampagne for at få solgt ud at stort lager. Der løber dog tit gebyrer på. Sælgeren skal stadig oplyse om de samlede årlige omkostninger, så vær opmærksom på det magiske nøgletal ÅOP.

… eller brug et kreditkort
Da flyselskabet Sterling gik konkurs i oktober, oplevede flere tusinde danskere, at deres forudbetalte flybilletter pludselig ingenting var værd. Her kan køb på kreditkort være en hjælp, idet man med MasterCard, Maestro, Visa Electron og AmericanExpress kan gøre indsigelse mod betalingen. Det oplyser PBS på sin hjemmeside. Også med Diners Club kort kan man ifølge selskabet gøre indsigelse. Har man derimod betalt med et Dankort eller Visa/Dankort, betragtes det som en kontant betaling, og så kan man ikke umiddelbart trække betalingen tilbage.

Nemt nok at blive millionær
Denne provokerende påstand kommer fra den svenske erhvervsmand Per H. Börjesson, som giver opskriften videre til læserne af svenske Dinapengar.se: Sæt 10 procent af din indkomst til side hver måned, og så er man på ingen tid en holden mand M/K. Han giver også et regneeksempel: En opsparing på bare 800 kroner om måneden med et afkast på 10 procent i gennemsnit bliver til én million kroner på 25 år. Og den bedste måde at få opsparingen til at yngle er efter Börjessons mening også enkel: Køb aktier og behold dem længe. Så er det stort set altid en god forretning på langt sigt, selv om der ind i mellem kommer nedture på børsen. Glem udsvingene og behold opsparingen, siger Per H. Börjesson.

Tag fotos af dit indbo
Hvis uheldet er ude, og indbrudstyven har været inde, så gælder det om at kunne dokumentere sit tab over for forsikringsselskabet. Det viser en afgørelse fra Ankenævnet for Forsikring, skriver Penge&Privatøkonomi. Tyven var i den konkrete sag løbet med over 500 CDer og 800 DVDer, men forsikringsselskabet ville kun erstatte en del af effekterne, fordi kunden ikke havde kvitteringer, kontoudtog eller billeder som dokumentation for hele samlingen. I stedet for de krævede 132.000 kroner fik vedkommende 42.500 kroner udbetalt fra forsikringsselskabet – eller cirka en tredjedel af sit krav.

Byt dig til ”gratis” ferie
Hvorfor betale dyrt for et hotelværelse eller en ferielejlighed, når du kan bytte dig til et hus eller en lejlighed for en brøkdel af prisen? Boligbytte.dk og sommerferie.nu er bare to af de sider på nettet, hvor andre feriehungrende tilbyder deres bolig eller fritidshus i bytte for en ferie i dit hus, og det kan være på attraktive steder som Miami, Barcelona og Sicilien. Hos de store bureauer betaler man et gebyr for at komme med i kataloget, men der findes også gratis websider, hvor du kan skaffe dig en billig ferie. Så gælder det bare om at finde en billig flybillet eller indkode køreruten i bilens navigation. God tur!

Køb feriehus i Florida
Kreditkrisen og prisfald på danske boliger har ikke fuldstændigt udraderet danskernes formue, og der er stadig mange, der har råd og lyst til at købe en feriebolig i udlandet. Hvis pengene er der, er Florida et godt bud. Klimaet er næsten altid behageligt – undtagen når de caribiske storme raser – og så er der relativt billigt. På grund af boligprisboblen og nedturen i den amerikanske økonomi er huspriserne i området faldet omkring 20 procent de seneste to år, skriver Penge&Privatøkonomi, og tilmed er prisniveauet omtrent det halve i forhold til boligkøb i Californien. Orlando er nemt tilgængelig også fra Europa, så der er både mulighed for udlejning og en potentiel gevinst ved et senere salg. Efter tre år beskattes fortjenesten kun med 15 procent – hvis du undervejs har betalt dansk ejendomsværdiskat, skriver bladet.

Udskyd pensionstilskud
Hvis man er ved godt helbred og tør satse på at leve længe, er der en fidus i at udskyde udbetalingerne fra både Arbejdsmarkedets Tillægspension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, skriver Penge&Privatøkonomi. Bladet har regnet ud, at det for ATPs vedkommende bliver til næsten en fordobling i den månedlige udbetaling, hvis man kan vente med at få penge udbetalt som 75-årig i stedet for 65-årig. Man skal i givet fald kalkulere med, at man bliver ældre end 86 år, før det kan betale sig.

Luft ud - men gør det korrekt
I den rigtigt kolde tid, hvor man glæder sig til at komme ind og blive gennemvarm efter kælketure i kridhvid sne eller shopping i regn eller sjap, betyder også høj fugtighed, hvis man ikke lufter ordentligt ud. Bolius anbefaler, at man lufter kraftigt ud, men i kort tid. Så når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive helt kolde og dermed svære at varme op igen. Normalt ligger temperaturen indenfor på 19 til 21 grader. Hvis du sænker indendørstemperaturen med ca. 1 grad, sparer du omkring fem procent i varmeudgift om året, skriver Bolius.

Køb et samler-ur
Det er måske dyrt nu, men det kan blive en rigtigt god investering at købe et armbåndsur fra en af de klassiske producenter som Rolex, Vacheron Constantin, IWC, Panerai eller Patek Philippe. Sidstnævnte er auktionshusenes kæledægge, skriver Penge&Privatøkonomi: Patek Philippe har verdensrekorden med et hammerslag på 11 millioner dollar, men der findes adskillige modeller til priser mellem 20.000 og 100.000 kroner, som Bruun Rasmussens vurderingsekspert Kristian Haagen anbefaler at investere i. Haagens hot list indeholder ure fra Rolex, Omega og Ferdinand Porsche foruden Patek Philippe.  

Køb ind én gang om ugen
Med den rigtige planlægning kan du købe rigtigt ind, så familiens behov i store træk er dækket for en hel uge ad gangen. Det har en effekt på mindst fire måder: For det første bliver du opmærksom på, hvad du egentlig bruger af penge på mad og andre fornødenheder, og for det andet skærpes appetitten på at finde de bedste tilbud. For det tredje ryger der færre spontane lækkerier med i kurven. Endelig er det langt billigere i brændstof kun at bruge bilen til supermarkedet den ene gang om ugen.

Sluk el-tyvene helt
En helt almindelig familie kan ifølge Elsparefonden spare omkring 4.000 kroner om året på et elektricitets-tjek: Det er især de mange apparater, som står på standby, der bruger fuldstændig formålsløs strøm på at lade en lille lampe lyse døgnet rundt. En PlayStation spillekonsol bruger ifølge Elsparefonden el for 1.200 kroner om året, selv om den er ”slukket”, mens en DAB-radio på standby sluger en tusindkroneseddel om året. En familie på fire bruger i gennemsnit 6.000 kilowatttimer om året – det kan bringes ned på 4.000 kWh uden at miste komfort, anslår Elsparefonden.

Tjek elforbruget i køkkenet
Cirka 35 procent af en families elforbrug finder sted i køkkenregionerne, så det kan virkelig betale sig at tænke sig om, når man laver mad, skriver gratis.dk. Og særligt ovnen kan være synderen, hvis man brænder penge af, mens man laver mad. Hjemmesiden anbefaler derfor, at man så ofte som muligt bruger mikroovn, miniovn eller brødrister, og at man slukker for ovnen et pænt stykke tid før, maden er færdig: Fem-ti minutters eftervarme er rigeligt til at gennemvarme de fleste retter.

Spis før du handler
Hvis du køber ind på tom mave, er der meget stor sandsynlighed for, at du køber mere mad, end du og familien i virkeligheden har brug for, advarer britiske Women’s Institute. Tjek også, hvad du har i spisekammeret, inden du handler – du har sikkert allerede en pose grødris fra sidste jul bagerst i skabet, og sidste anvendelsesdato nærmer sig hastigt.

Forbud mod færdigretter!
Det britiske Women’s Institute’s regel nummer 1 i køkkenet: Køb ALDRIG færdigretter! Det er altid dyrere end at lave maden selv. Og så anbefaler WI, at man laver suppe af madrester, gemmer andre rester lufttæt, laver topping af oste- og brødrester samt ser bort fra sidste anvendelsesdato, hvis varerne i øvrigt dufter friske.

Spar ned i rigtig rækkefølge
Når man begynder at bruge af pensionsopsparingen, er det ikke ligegyldigt, hvor man begynder. Det handler om at planlægge sit otium i forhold til skattebetaling, pensionstillæg og offentlige ydelser, skriver Penge&Privatøkonomi. Frie midler fra obligationer og i banken skal bruges først. Dernæst kan man belåne sine aktier – selv om bladet udtrykkeligt gør opmærksom på, at det kan være en risikabel manøvre, hvis kurserne falder dramatisk. Dernæst skal man sørge for at fordele udbetalingen af ratepensioner, så man i så lang tid som muligt holder sig under grænsen for at betale topskat.

Betal det dyreste lån først
Det er et gammelt råd, at man skal slippe af med den dyre gæld før den ”billige” - betal for eksempel kreditkortgælden før banken. Men bankgæld er jo dyrere end realkreditlån, så realkredittens afdragsfrihed kan benyttes til at få betalt bankens boligkredit ud i en fart, før man tager fat på realkreditgælden. BRFkredit har for Penge&Privatøkonomi beregnet, at den typiske besparelse ved køb af et hus til tre millioner kroner er på 75.000 til 78.000 kroner over ti år, hvis man tager afdragsfrie boliglån og bruger ”overskuddet” til at få betalt bankkreditten ned hurtigere,  end man ellers ville have mulighed for.

Gå væk, ukrudt
Meningerne er mange, når det kommer til bekæmpelse af ukrudt, men her kommer et par gamle tips, som burde virke: Vand havefliser med eddike og vand i forholdet fem til én. Det skulle tage livet af det meste ukrudt i løbet af et par dage. Bryder man sig ikke om at hælde den milde syre ud i naturen, er et andet og meget billigere alternativ simpelthen at vande fliserne med det kogte vand, der alligevel altid er til overs, når man koger æg eller grøntsager eller laver kaffe og the.

Usle sparetips
Den britiske avis The Sun har i anledning af kreditkrisen lavet en liste med 33 af de usleste sparetips, lige fra at pudse sko med indersiden af en bananskræl (som indeholder den samme olie som skocreme) til at samle sæberester, som kan presses sammen til en ”ny” håndsæbe. De nærigste anbefales at blande mælken op med lidt vand, anvende teposerne flere gange og servere gæstemad på små frokosttallerkner – øjnene snyder hjernen og maven til at tro, at man bliver budt en stor portion. For pub-gængere lyder rådet: Giv aldrig den første omgang. Den, der hver gang giver den fjerde runde, sparer tolv omgange på et år, mener The Sun.

Mursten i toilettet
Som rosinen i pølseenden – verdens usleste spareråd: Put en mursten i toilettets vandbeholder og spar en liter vand for hvert skyl, hvis du ikke allerede har et moderne, lavtskyllende toilet med valg mellem ”stort” og ”småt”. Problemet er blot, at det ikke er helt lovligt at ændre på dimensionerne i VVS-installationer, og så er det vist heller ikke så sundt for cisternen med afskalningen fra stenen. Dette fif kunne ellers groft udregnet spare en familie på fire for omkring 4.000 liter vand om året, men et moderne sparetoilet er vist den bedste anbefaling i sidste ende.

LÆS MERE