Flere tjekker din økonomi

Søgninger i RKI slår rekord - finanskrisen får flere butikker, banker og forsikringsselskaber til at tjekke deres kunders økonomi.

Flere og flere virksomheder og butikker tjekker din økonomiske baggrund i skyldnerregisteret RKI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Fisker

Kontrollen med hr. og fru Danmarks økonomi er skærpet. Sidste år blev der lavet 18,7 millioner søgninger i RKI af, om en forbruger eller en virksomhed var registreret som dårlig betaler.

Det er en vækst på 26,7 procent i forhold til året før, og det er det højeste antal kontroller i registerets historie - især drevet af søgninger på privatpersoner, skriver Jyllands-Posten.
For privatpersoners vedkommende er der sket en stigning på over 30 procent til 16,4 millioner tjek.

Forespørgslerne sker typisk, før en kunde får lov til at oprette et forbrugslån, tegne et mobilabonnement eller købe et tv på afbetaling. Og det er finanskrisen, der får virksomhederne til at være mere forsigtige.

"Vi ser en økonomisk afmatning, nedgang i forbruget, faldende huspriser samt flere konkurser og tvangsauktioner. Derfor er virksomhederne blevet meget mere fokuserede på at få lavet et forhåndstjek af, om deres kunde nu også kan betale. Simpelthen for at forebygge tab," siger cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup.