Flekslån holder kursen mod lav rente

Det er næsten gratis at låne til en bolig. Økonomer venter, at det fortsætter længe endnu.

Boligydelsen bliver sat kraftigt ned til næste år for husejere med flekslån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Skal jeg låne til boligen med variabel rente og mulighed for superlav husleje - og indbygget risiko for et økonomisk smæk, hvis renten går amok - eller med en lidt højere, fast rente med sikkerhed i mange år frem?

Det er blandt de spørgsmål, som boligejere skal stille sig selv, når hjemmet skal finansieres. Og lige nu peger pilen i retning af det risikable lån med skiftende rente.

Flekslån med etårig rentetilpasning ser lige nu ud til at lande på en rente på bare 1,8 procent næste år. Efter 12 dage med auktioner over de obligationer, der bestemmer renten på lånene, ligger gennemsnittet hos Realkredit Danmark på 1,81 procent for lån med afdrag og 1,79 for lån uden afdrag.

Hos Nykredit er auktionerne fem dage gamle, og her lyder gennemsnittet lige nu på henholdsvis 1,77 og 1,75 procent for lån med og uden afdrag.

Kunder hos Nordea Kredit er indtil videre "vinderne" med en F1-rente på lån med afdrag på 1,68 procent, mens F1-renten på lån uden afdrag indtil videre er på 1,66 procent. Det skyldes, at Nordeas auktioner først lige er begyndt, og renteniveauet er faldet dag for dag.

Halvering af huslejen?

Det er et stort fald for renten på etårige flekslån, som i december sidste år landede på godt fem procent. Foruden renten betaler man også bidrag til realkreditinstituttet, men for mange boligejere bliver der næste år tale om en halvering af boligydelsen. Den lavere rente får effekt fra den termin, der skal betales med udgangen af marts 2010.

Efter inflation, som lige nu er 0,6 procent om året, koster det altså kun omkring én procent at låne penge til en bolig. Og der er udsigt til, at det fortsætter en rum tid endnu. Bankernes økonomieksperter forudser, at renten lige nu er tæt på bunden, men først når økonomien for alvor viser solide tegn på reel fremgang, vil de officielle rentesatser blive hævet.

Med den foreløbige rente først i auktionsforløbet har Nordea beregnet, at besparelsen for hver lånte million kroner uden afdrag efter skat er på godt 23.000 kroner om året i forhold til sidste års fleksrente. Ydelsen falder fra 37.625 kroner til bare 14.552 kroner året efter skat. 

Med afdrag lyder lige nu besparelsen på 11.600 kroner om året efter skat pr. lånte million, idet ydelsen falder fra knap 52.000 kroner til godt 40.000 kroner om året.

Hvornår vender det?

Den 30-årige rente er siden toppen på over syv procent i efteråret 2008 kun faldet til lige over fem procent, så flekslånerne har fået meget mere ud af rentefaldet i denne omgang.

Skønnet blandt økonomerne går lige nu på, at renten ved denne tid næste år er mellem en halv og en hel procent højere. Hvis den forudsigelse holder, er der altså udsigt til endnu en flekslånsauktion med lav rente i december næste år.

Nordea forventer lige nu, at fleksrenten om 18 måneder er steget til "over tre procent".