Boligejere risikerer skattesmæk

Boligejere gør klogt i at tjekke forskudsopgørelsen fra Skat. Faldende renter kan give gevaldigt skattesmæk.

Den elektroniske selvangivelse og de automatiske indberetninger har gjort skatten lettere at beregne end i Dirch Passers dage - men du skal selv tjekke, at skatten er korrekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Olaf Ibsen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være en god idé at tjekke sin forskudsopgørelse, der i disse dage sendes ud. Opgørelsen for 2012 er nemlig opgjort på indtægter og fradrag i 2010, hvis man ikke var inde og ændre opgørelsen sidste år.

Det er især boligejere med rentetilpasningslån, der skal være på vagt. Cirka halvdelen af danskerne har et sådant lån, viser tal fra BRFkredit.

- Det har været sådan de seneste par år, at renterne er gået ned af. Og det betyder, at man risikerer at få et skattesmæk, hvis ikke man sørger for at få tilpasset sine renteudgifter. Ellers får man et for stort fradrag, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

Det er især folk med treårige rentetilpasningslån, der risikerer at få et skattesmæk, når 2012 er omme:

- Hvis man har et variabelt forrentet lån, så skifter renten jo fra tid til anden. Og det er særligt lige nu dem med treårige rentetilpasningslån, der skal tjekke opgørelsen, siger cheføkonomen.

Får man ikke rettet forskudsopgørelsen til, kan det blive til et skattesmæk, der kan mærkes:

- Hvis man kører tilbage på de gamle tal fra dengang man fik den sidste rente, så kan det på et F3-lån på en million kroner betyde, at fradraget er omkring 10.000 kroner for stort, siger Ulrikke Ekelund.

Boligejere med fastforrentede lån skal også tjekke, at de rent faktisk får det rigtige fradrag. Han man udnyttet det lave renteniveau og konverteret et seks procents lån til et på fire procent, kan det betyde en ekstraregning på 6800 kroner pr. million.

Skattesmækket bliver ikke helt så stort, hvis man har et etårigt afdragsfrit rentetilpasningslån på en million kroner. Lånet blev rentetilpasset i december 2009, og med en uændret forskudsopgørelse betyder det en regning fra Skat på 1700 kroner.

/ritzau/