Førstegangskøbere har flere penge til bolig

Det er billigere at købe bolig i dag i forhold til for fire år siden, men rådighedsbeløbet kommer under pres.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Førstegangskøbere af villaer eller lejligheder har fået betydelig mere luft i økonomien de senere år, mener Nykredit.

Rådighedsbeløbet for en familie med to børn, som køber hus, havde i andet kvartal 2011 et rådighedsbeløb på 18.400 kroner om måneden, når udgifter til boliglån, skat, øvrige boligudgifter og fast forbrug var afholdt.

Det er 6.900 kroner mere end i 2007, da huspriserne toppede, oplyser senioranalytiker fra Nykredit, Jens Lieutenant Pedersen.

I 2007 havde familierne kun 11.500 kroner til rådighed på måned. At beløbet er større i dag skyldes, at huset, familien køber, er blevet betydeligt billigere og at renterne er faldet kraftigt.

Det er køberne i hovedstadsområdet, der fra 2006 til 2010 har fået den største fremgang i rådighedsbeløbet.

Nykredit konkluderer dog, at der er genetableret en større regional balance i rådighedsbeløbene for førstegangskøberne de seneste år.

De næste par år kommer rådighedsbeløbet dog under moderat pres, mener Nykredit.

Fra andet kvartal 2011 vil rådighedsbeløbet per måned indtil fjerde kvartal 2013 falde med 1300 kroner, anslår Nykredit.

Baggrunden er en behersket fremgang i lønstigningen, samtidig med at forbrugerpriserne ventes at stige lidt. Inflationen bliver 1,9 procent i 2012 og 2,0 procent i 2013, anslår Nykredit.

Den såkaldte genopretningspakke betyder, at mange kommer til at betale mere i skat. Nykredit vurderer, at skattepakken isoleret set gør det 1200 kroner dyrere per familie hver måned i 2013 i forhold til i dag.