Hver anden køber kan ikke låne til drømmehuset

Bankernes skærpede krav til boligkøberes økonomi gør, at halvdelen af køberne ikke kan finansiere deres drømmebolig.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse fra boligsiden.dk viser, at hver anden dansker ikke kan låne til drømmeboligen og må vente til, de enten har solgt den nuværende bolig eller sætte forventningerne ned.

Det er især kravet til købernes rådighedsbeløb, der gør det vanskeligt for fremtidige huskøbere.

”Bankerne og realkreditinstitutionerne stiller skrappere krav til danskere, der vil købe en ny bolig, for ifølge vores nye undersøgelse kan mere end hver anden ikke låne til drømmehuset. Det er købers marked med historisk mange boliger til salg og en stigende udbudstid, men specielt har skærpede krav til rådighedsbeløbet, gjort det svært for mange boligkøbere at få finansieret drømmeboligen,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på boligsiden.dk.

Det bidrager dermed til det fastfrosne boligmarked, der ikke ser ud til at tø op, selvom renten er rekordlav, priserne faldende og udbuddet stort.

Ejendomsmæglere i hele landet nikker også genkendende til problematikken. De har ofte interesserede købere, som ikke kan få godkendt lån i deres pengeinstitut, og dermed må vinke farvel til drømmehuset. Pengeinstitutternes skærpede udlån gør det fortsat svært for mange boligkøbere.

”Bankerne stilles over for skrappere krav og er derfor nødt til at indskrænke deres udlån. Det gør det svært for boligkøberne, som trods en rekordlav rente og faldende priser ikke kan finansiere det ønskede boligkøb. Specielt skærpelsen af rådighedsbeløbet har gjort det rigtig svært for mange forbrugere. Bliver det værre for forbrugerne, må vi overveje at genopfinde sælgerpantebreve eller noget, der ligner,” siger Steen Winther-Petersen, formand i Dansk Ejendomsmæglerforening.