Venstre-toppen advarede med hemmelig sms: Husk nu, hvad der er bedst for Venstre

Dagens overblik: Venstre advarede baglandet om, hvordan de skulle svare et medie, Mimi Jakobsen advarer mod Socialdemokratiet, der »hopper med på et hvilket som helst forslag fra det yderste højre«, og så er D’Angleterre billigere end modtagecenter for flygtninge. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til tirsdagens politiske morgenpost, hvor du som altid får alt det, du har brug for at vide om dansk politik i dag.

Vi skal vidt omkring i dag. Fra hemmelige sms'er over et forslag om jobcentre i Italien til et modtagecenter, hvor hver udlænding koster mere i døgnet end et Superior Guestroom på hotellet i D’Angleterre ved Kgs. Nytorv.

Vi begynder med historien om, at Venstre-toppen - personificeret ved partisekretær Claus Richter - sendte en sms rundt til store dele af partiets bagland, da de blev opmærksom på, at Ritzau havde sendt en rundspørge rundt til 1.240 byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokal- og kredsformænd i Venstre. Det skriver Politiken.

Spørgsmålet gik bl.a. på, om man er enig i den kradse kritik af Venstre, som Hernings borgmester Lars Krarup rejste for nogle uger siden i Fyens Stiftstidende.

Den rundspørge ville Richter advare imod, så han sendte en sms rundt, hvor han opfordrede til at overveje, »hvad der er bedst for Venstre«, inden man svarede.

Over for Politiken bekræfter Claus Richter sms'en.

»Vi gør dem altid bare lige opmærksom på, at man lige skal huske på, at det jo ikke er sikkert, at medierne har en interesse i at fremstille Venstre bedst muligt i sådan en sag. Det plejer vi bare lige at minde dem om,« siger han.

Læs den historie i Politiken her.

Ud af de 1240 svarede 292. Du kan se her, hvad de svarede.

S vil have jobcentre i Sydeuropa

Vi iler videre til Jyllands-Posten, hvor Socialdemokratiet kommer med et forslag om, at Danmark skal oprette jobcentre i lande som Italien, Frankrig og Spanien. Det skal ske, for at man kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra de lande frem for f.eks. Pakistan, lyder det fra partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

»Allerede i dag er det sådan, at der er fri bevægelighed inden for EU. Vi vil sådan set gerne, at det er de bedst uddannede, som står f. eks. i Spanien eller Frankrig og ikke kan få et arbejde, som søger til Danmark, frem for, at man skal kigge til Pakistan eller andre steder. Vi vil gerne håndplukke de bedst egnede inden for helt specielle områder, så vi får de bedste blandt de EU-borgere, der i forvejen kan søge jobbene,« siger Nicolai Wammen.

Forslaget får dog en kold skulder fra den ellers i øjeblikket så varme forbindelse, Dansk Folkeparti.

»På den ene side strammer de. På den anden side vil de løsne. Jeg synes ikke, det hænger sammen. Det er et mærkværdigt forslag,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

Historien er endnu ikke online.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Fem spørgsmål til Mette Frederiksen

For nogle uger siden sagde Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist til Jyllands-Posten, at den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, skal levere indrømmelser til partiet i en eventuel kommende dronningerunde, hvis Alternativet skal pege på hende som statsminister.

Nu opstiller Alternativets leder, Uffe Elbæk, i magasinet Ræson fem konkrete spørgsmål, som han beder Mette Frederiksen om at svare på i forhold til en eventuel ny S-ledet regerings politik.

Elbæk spørger blandt andet, hvordan Mette Frederiksen vil undgå en gentagelse af 30erne, hvor økonomisk krise »blev afløst af fremmedhad og splittelse for til sidst at ende i et større kollaps: Anden Verdenskrig«.

»Kære Mette, du behøver ikke svare på disse spørgsmål i al offentlighed eller lige nu. Men det er noget af det, jeg er nysgerrig på, når jeg tænker på den fremtid og det politiske projekt, vi kan dele sammen. Hvis du har nogle spørgsmål til mig, vil jeg selvfølgelig meget gerne svare på dem,« skriver Uffe Elbæk i sit indlæg.

Du kan læse alle spørgsmålene her.

Mimi langer ud efter Socialdemokratiet

Den tidligere minister og formand for Centrum-Demokraterne, Mimi Jakobsen, har i Politiken skrevet et debatindlæg, hvor hun kritiserer Socialdemokratiet kraftigt for partiets udlændingepolitik.

»Nu ser vi et Socialdemokrati, der næsten hopper med på et hvilket som helst forslag fra det yderste højre, når det drejer sig om vores vilje til at vise medmenneskelighed, men også mod, i en svær debat. I hele Europa er der tendenser i samme retning. Der mangler i den grad ledere, som tør forsvare og begrunde, hvorfor det europæiske samarbejde er mere nødvendigt end nogensinde. Der mangler ledere, der tør stille sig op og forsvare de gamle værdier, som Europa efter to verdenskrige gik sammen om at holde fast i,« skriver hun.

Du kan læse hele indlægget her.

Redning af posten kræver milliarder

Hvis den danske del af det kriseramte PostNord skal reddes, skal 3-4.000 medarbejdere afskediges, og det vil koste staten op mod fire milliarder kroner til at finansiere fyringerne.

Det skriver Politiken, der fortæller, at de dystre meldinger er blevet oplyst til ejerkredsen - Danmark ejer 40 procent, Sverige 60. Derfor skal der laves en kapitalindsprøjtning inden for tre-fire år, hvis postvæsenet skal vendes til en sund forretning.

Særligt er det et problem for PostNord, at der i Danmark er 3.250 ud af i alt 10.000 medarbejdere, der er ansat som tjenestemænd, fortæller den dansk-svenske postkoncerns bestyrelsesformand, Jens Moberg til avisen.

»En af de store omstillingsomkostninger, som er helt speciel for Danmark, er, at vi har de her 3.250 medarbejdere på særlige vilkår, som er tidligere tjenestemænd. Når vi siger en af dem op, koster det os tre års løn up front – og uden nogen arbejdspligt i den periode«, siger Jens Moberg.

Flere forligspartier siger derfor nu, at der er behov for en stor kapitaltilførsel.

»Det er åbenlyst, at der er et behov for kapitaltilførsel. Men vi vil ikke forholde os til endnu, hvordan den konkret skal gennemføres; ministeren skal først fremlægge en plan for, hvordan omstruktureringen skal se ud,« siger Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen. Ja, partiet har faktisk en postordfører.

Du kan læse hele historien i Politiken her.

DF harcelerer mod Angela Merkel

Videre til Berlingske, hvor Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, harcelerer mod Tysklands kansler Angela Merkel. Det skyldes, at hun søndag sagde:

»Tiden med den tyske enhed, den tid da jerntæppet faldt, den tid da Europa voksede sammen, det er en vidunderlig tid. Og derfor findes der heller ingen retfærdiggørelse, når små grupper i vores samfund tager sig ret til at definere, hvem folket er. Folket er enhver, der lever i dette land.«

Martin Henriksen betegner udtalelsen som »skræmmende, men ikke overraskende«.

»Det er et vanvittigt synspunkt. Jeg forstår slet ikke hun kan få sig selv til at sige det. Jeg synes faktisk, det er selvudslettende. Hun viser den direkte vej til selvudslettelse. Jeg synes ikke, det er så opmuntrende at stå og rapportere om fædrelandets kommende undergang,« siger han.

Du kan læse et interview med Martin Henriksen her.

D’Angleterre billigere end modtagecenter for flygtninge

Justitsministeriet overvejer at lukke Vridsløselille Statsfængsel - ja, der hvor Egon Olsen altid afsoner, og Kjeld og Benny venter på hans løsladelse udenfor - som i dag fungerer som modtagecenter for flygtninge og migranter.

Men kun et meget lavt antal udlændinge har været i det gamle fængsel, og det har gjort prisen skyhøj, skriver Information.

I gennemsnit havde Vridsløselille i 2016 44,8 frihedsberøvede udlændinge, som ifølge Direktoratet for Kriminalforsorgen giver en pris på 3.794 kroner pr. udlænding pr. døgn.

Og det er faktisk dyrere, end hvad et Superior Guestroom på hotellet i D’Angleterre ved Kgs. Nytorv koster for én voksen. Ifølge hotellets hjemmeside koster det nemlig ca. 3.250 kroner, skriver Information.

En mere retvisende sammenligning, skriver avisen, er dog med udlændingecentret Ellebæk, og der koster en frihedsberøvet udlænding 995 kroner pr. døgn ifølge Kriminalforsorgen. Vridsløselille Fængsel er dermed 381 procent dyrere end udlændingecentret Ellebæk.

Det er Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der har rejst sagen over for justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

»At man overhovedet har taget Vridsløselille i brug, er helt vildt, fordi det er et fængsel med celler og tremmer for vinduerne, og det betragtes som uddateret i forhold til danske afsonere. Det har gennem en lang periode stået klart for regeringen, at det bare var et sort hul at fylde penge i, og det synes jeg er helt urimeligt over for de danske skatteborgere,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Du kan læse den historie her.

Fire hurtige historier, du bliver nødt til at få med

1) Balancen mellem familie- og arbejdsliv er et kæmpestort problem i Danmark, og derfor trænger det danske arbejdsmarked til en revolution. For danske familier bliver stressede og børn mistrives med det nuværende arbejdsmarked, lyder det fra Familiepolitisk Netværk. Foreningen peger derfor på flere løsninger, blandt andet en gentænkning af arbejdstiden, skriver Berlingske.

Læs et interview med foreningens medstifter, Karen Lumholt, om en bedre balance i arbejdslivet her.

2) Liberal Alliances ungdomsorganisation, LAU, har ekskluderet sin formand, Stefan Roy Frederiksen. Han blev tidligere suspenderet efter »mistanke om uretmæssig adgang til to medlemmers konti på sociale medier«, og det er ved weekendens landsmøde blevet omsat til en ekskludering.

Det kan du læse om her.

3) En 30-årig mand er idømt 60 dages betinget fængsel for at tilskynde til at skyde politikeren Zenia Stampe via kommentarsporet på Berlingskes Facebook-side, skriver Berlingske.

Læs om den sag her.

4) I går kunne du i morgenposten læse, at Inger Støjberg mente, at »de griske flygtninge skal stoppes«.

Men ministerens initiativ er ifølge formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater galt afmarcheret – både substantielt og moralsk.

»Man får kun asyl i Danmark, hvis man virkelig er overberettiget til det. Jeg vil også råde klienter til at søge det, fordi det giver beskyttelse, som familiesammenføring ikke gør,« siger Jytte Lindgård til Berlingske.

Læs om det her.

Dagens »ingen kommentarer«

Ole Birk Olesen er ikke kompetent nok som transportminister, og ældreminister Thyra Frank skal passe sit arbejde og droppe sin »vævende snak«.

De to ministre fra Liberal Alliance har været under kritik fra Dansk Folkeparti gennem noget tid, men Liberal Alliance vil ikke forholde sig til den kritik.

»Jeg har ingen kommentarer til det«, skriver partiets politiske ordfører Christina Egelund i en sms til Ritzau.

Det kan du læse om her.

Robotterne kommer

Et helt fantastisk besøg

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen har været på »et helt fantastisk besøg i Lille Skensved ved Køge«.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor den studerende Belisa Selmani, der er datter af en gæstearbejder, har skrevet et debatindlæg om, at »vi skylder gæstearbejderne tak«.

»I dag står min bedstefar op hver morgen, tager sit elskede jakkesæt på og spiser sin morgenmad, som om han skal på arbejde på fabrikken i Smørum. Han blev pensioneret for mange år siden. Men samtidig ser jeg et afsavn i hans stolte rutine, for hvad er vores gæstearbejdere uden deres fabrikker og samlebånd? Og her går det op for mig, at vi måske har glemt at takke dem for deres indsats. Vi har glemt at hylde dem, der rakte Danmark en hjælpende hånd i en tid, hvor landet havde brug for det. De har været med til at styrke vores velfærdssamfund,« skriver hun.

Indlægget er endnu ikke online, men kan læses i Politikens 2. sektion på side fem.

Dagens kend din folketingspolitiker

Han ville opkøbe samtlige private parkeringsfirmaer, der »konstant ligger på lur for at give folk bøder« og lukke dem med det samme, hvis han havde 1 mia. kr.

Han ærgrer sig over så mange love og beslutninger, at de »ikke er værd at nævne«.

Og han fortæller om, hvorfor han mener, at ghettoområder og parallelsamfund er samfundets største problem.

Kom tættere på de Konservatives Naser Khader lige her.

Det sker i dag

10.30 Transport-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i åbent samråd om de utilsigtede konsekvenser for pendlerne ved det nye taktsystem på Sjælland.

13.00 Der er spørgetime med statsministeren i Folketingssalen. Se hele programmet her.

14.00 Møde i Udenrigspolitisk nævn med følgende emner er på dagsordenen:

  1. Syrien/Irak
  2. Internationale operationer
  3. Rusland
  4. Besvarelse af UPN alm. del - spørgsmål 4: Hvad kan ministeren oplyse om den senere tids udvisning af danske statsborgere fra Tyrkiet, og vil ministeren tage nogen initiativer til at advare danske statsborgere om den manglende retssikkerhed i Tyrkiet?

16.00 Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om indsatsen overfor psykisk syge patienter.

16.00 Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd om private videregående uddannelser.

16.00 Sundhedsministeren Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om forholdene på de psykiatriske afdelinger.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.