Støjbergs lodrette uenighed, Liberal Alliances brusebad og DF's hoppeborge

Dagens overblik: Anders Samuelsens parti er parat med et nyt udspil, regeringen nærmer sig en ny planlov, og så får Inger Støjberg i dag en advarsel fra landets dommere. Du får det hele her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til en ny omgang politisk morgenpost med alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder dog dagens gennemgang et stykke væk fra Danmark med et stykke til historiebøgerne.

Og med et tweet fra Hillary Clinton, som i nat dansk tid blev den første kvindelige præsidentkandidat for et af de to store partier i USA.

Du kan læse hele historien om Clinton og den kommende duel med republikaneren Donald Trump her fra Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen, som skriver, hvordan Trump »lurer i kulissen med en kniv så lang«.

Hvis du kan vente med et bad til i morgen

Og lad os så få set på, hvad der sker på den hjemlige politiske bane.

Ifølge Liberal Alliance bør det i fremtiden være lige så let at få kommunal eller privat hjemmehjælp og sygepleje, som det er at bestille en Uber-taxa. Det forklarer partiet i Berlingske i forbindelse med et nyt udspil, der på flere områder vil favne digitaliseringen.

Et konkret eksempel får du her fra Liberal Alliances IT-ordfører, Christina Egelund:

»Vi forestiller os en Uber-app inden for hjemmepleje. Så i stedet for som i dag, hvor folk på kommunen laver sindrige køreplaner og vagtplaner, som lægges ned over borgerne, kan man sidde derhjemme med en hjemmehjælps-app. Så kan den ældre sige, ’jeg vil gerne have et brusebad’ og med en Uber-lignende teknolog får man forskellige muligheder. Inden for den næste halvanden time koster et bad eksempelvis så meget, men hvis jeg kan vente til i morgen, så koster det mindre.«

På Christiansborg bliver udspillet mødt med interesse af både Venstre, de Radikale og Socialdemokraterne. Du kan læse deres reaktioner OG hele historien hos Berlingske lige her.

Vi iler videre til dagens andre historier.

Venstres plan om en lov

Politiken skriver i dag, at regeringen nærmer sig en aftale om en ny planlov og dermed overordnede regler for indretningen af de danske byer, landskaber og kyster.

Og det bliver en aftale, hvor »Venstre ser ud til at give sig på flere punkter«, og hvor regeringen går efter at lande en aftale, som Socialdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti kan skrive under på, forklarer avisen i en nyhedsanalyse.

»Det vil dog kræve, at regeringen skrinlægger eller justerer en række vidtgående ændringer i sit eget udspil. Eksempelvis peger flere kilder tæt på forhandlingerne på, at regeringen ikke længere lægger op til helt at ophæve den såkaldte kystnærhedszone 3 kilometer fra havet, som i dag udstikker særlig restriktive rammer for byggerier tæt på de danske farvande,« skriver avisen.

Du kan læse den mere detaljerede gennemgang og se flere nedslag hos Politiken her.

Hoppeborge eller trampoliner

Hos Jyllands-Posten er en af planlovens store sværdslag -  regeringens plan om større butikker - samtidigt i spalterne.

Et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser ifølge avisen, at maksimalt 130 af landets omrkring 3.000 dagligvarebutikker vil lukke som en direkte konsekvens af regeringens udspil, der vil hæve grænserne, så de mindste butikker f.eks. må bygge 2.000 kvm i stedet for 1.000 kvm.

Alligevel lyder der et klart nej fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i spalterne.

DF vil dog gerne nikke ja til, at butikkerne kan få større lagerarealer, forklarer erhvervsordfører Hans Kristian Skibby:

»Det kunne være, hvis Rema 1000 kunne finde på at sælge hoppeborge eller trampoliner, som mange børnefamilier køber. Det vil jeg ikke stille mig på bagbenene over.« Hele den historie - som kræver abonnement - kan du læse her.

Støjberg er »lodret« uenig i advarsel

Vi springer tilbage til Politiken, der i dag bringer en advarsel til udlændingeminister Inger Støjberg.

Det er formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, der advarer ministeren mod, at hendes markante forslag til nyt strafniveau for overtrædelser af reglerne for udlændinge på tålt ophold sætter et af grundprincipperne i retssystemet, det frie dommerskøn, på spil.

Personer på tålt ophold er udlændinge, som er udvist af Danmark, men som ikke kan udvises til deres hjemland, og regeringen tog i går hul på forhandlinger, som skal ende med skærpet kontrol og straf for den gruppe.

Mikael Sjöberg har nærstuderet det skema over strafniveau, som Støjberg har lagt i forbindelse med sit strammerforslag.

»Med dette skema overlader man intet til dommerens skøn. Når man lovgiver så minutiøst, så gør man populært sagt regering og Folketing til domstole«, advarer Mikael Sjöberg i avisen.

Udlændingeminister Inger Støjberg siger, at hun er »lodret« uenig i kritikken.

»Det må nu engang være sådan, at det er lovgivers ret at angive et ønsket strafniveau. Det har været nogle meget milde straffe, der er faldet, og det ønsker jeg at gøre op med«, siger hun til Politiken. Lige her.

»De har faktisk gjort det så forvirrende, som overhovedet muligt«

I morgen offentliggøres de danske Afghanistan-evalueringer, som ser på den danske krigsindsats i det krigshærgede land.

Men evalueringerne kommer ikke til at svare på, om den danske krigsindsats i Helmand har været pengene og ofrene værd. Det skyldes, at politikerne ikke ønsker at høre svaret, mener flere eksperter, som Information har talt med.

»De danske rapporter bliver med garanti langt mere tandløse end den norske evaluering, og det er et politisk valg,« siger f.eks. Ole Wæver, professor i international politik på Københavns Universitets Institut for Statskundskab, til avisen.

Han henviser til den norske evaluering, som for nyligt er blevet offentliggjort, hvor et internationalt forskerteam vurderede, hvad der er kommet ud af den samlede norske krigsindsats i Afghanistan.

Danmark har valgt at bede tre forskellige forskergrupper se på hver deres lille del af indsatsen. Og uden at fælde nogen samlet dom.

De danske politikere har »gjort det umuligt at få et overblik over, om den danske indsats har nyttet. De har faktisk gjort det så forvirrende, som overhovedet muligt,« siger Ole Wæver. Du kan læse hele historien her.

Dagens debat

»Ligesom Islamisk Stat bygger deres rekruttering på grundlæggende indsigter i adfærdspsykologien og benytter sig af Hollywood-effekter og æstetik, bør vi benytte os af samme metoder til at få folk til at forlade Islamisk Stat eller forhindre rekrutteringen.

I Colombia lancerede man f. eks. sammen med et marketingbureau 'Operation Christmas', der havde til formål at få guerillaerne fra oprørsbevægelsen Farc til at nedlægge deres våben. Bureauet hængte bannere og led-lys op i træerne i Colombias jungle, som lyste op, når guerillakrigerne gik forbi. Her blev de mødt med budskabet: »Hvis julen kan komme til dig i junglen, så kan du også komme hjem. Smid våbnene. Alt er muligt i julen«. Denne kampagne alene gjorde, at ca. fem pct. af Farc's guerillaer opgav kampen. I 2010 gentog man succesen ved at skabe en alternativ Twitter-kampagne.«

De Radikales Ida Auken i et indlæg i Politiken. Det er ikke på nettet i skrivende stund.

Dagens debat 2

»En tanke faldt mig ind under sidste uges afslutningsdebat i Folketinget: Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har ufatteligt lidt til fælles politisk. Men de har ufatteligt meget til fælles i den måde, de omsætter deres politik på. De er alle sammen »debatpartier«. De debatterer utroligt meget, men de flytter alt for lidt på samfundet. De vil ikke lede landet. Selvom det vel er det, de er valgt til?«

Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil i Berlingske.

Tre historier du også skal have med i dag

1: Det hemmelighedsfulde netværk Bilderberg har inviteret fire prominente danskere til møde i Dresden i Tyskland. En af dem er justitsminister Søren Pind.

Det fremgår af organisationens hjemmeside.

Foruden Søren Pind deltager departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel, bestyrelsesformand for legeredskabsfirmaet Kompan Christian Dyvig og Ulrik Federspiel, der er vicepræsident for globale anliggender i Haldor Topsøe. Mere om den historie her.

2: Onsdag indvier Københavns teknik- og miljøborgmester et prøveområde ved Rådhuspladsen, som skal fungere som en petriskål for ny by-teknologi fremtidens danske hovedstad. Du kan bl.a. læse om intelligente blomsterbede, bedre luftkvalitet og skraldespande med ekkolod hos Berlingske.

3: Både Folketingets Ombudsmand og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan blive bedt om at vurdere skatteminister Karsten Lauritzens (V) argumenter for at holde dørene lukket, når de hjemsendte skattechefer skal afhøres. Det fremgår af et brev, som de hjemsendte chefer i dag sender til skatteministeren, og som Politiken skriver mere om i dag.

Dagens analyse

»Måske har Kjærsgaard og Støjberg troet, at tilbedelsen af vikingeguderne ligger fint i tråd med hyldesten af de moderne danske værdier og dansk kultur. I så fald har de fulgt dårligt med i både historie- og religionsundervisnignen i skolen. Eller også har deres rådgivere. Måske har de troet, at asatro og vikingetempler er skæg og ballade på linje med fastelavn og rollespil.«

Hos Berlingske ser samfundsredaktør Bent Winther nærmere på Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg, som forleden var med til at indvie et vikingetempel for asatroende på Fyn. Mere her.

Fik du læst?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var i går i samråd om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv, der har været genstand for megen spekulation efter artikler om arkivets indhold og et kritisk interview om Danmarks deltagelse i Irak-krigen i 2007.

Politiko.dk satte sig i går til rette og så det igennem, og lige her kan du derfor læse, hvad Løkke afslørede om det særlige sikkerhedsarkiv.

Det sker i dag

7.30: Åbent samråd med justitsminister Søren Pind og udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg om Gimi Levakovic-sagen.

11:00: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal i samråd om regeringens nedskæringsplan for Udenrigsministeriet. Ministeren skal svare på, hvordan planen ventes at påvirke turisme og målet om at tiltrække flere udenlandske investeringer til Danmark.