Frederiksens »farce«, Støjbergs annoncer til en kvart million og den svenske tolder

Dagens overblik: Socialdemokraternes formand vil genåbne den omstridte Irakkommission, Støjberg indrykker fire annoncer i Libanon, og så vil regeringen ikke ændre politik på grund af en svensk tolder.

Formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God-mandag-morgen.

Her får du alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med Irakkommissionen, som den nuværende regering valgte at nedlægge, da den kom til magten.

For nu siger S-formand Mette Frederiksen til Politiken, at kommissionen kan blive genåbnet - hvis regeringsmagten vel at mærket skifter.

»Hvis ikke regeringen ændrer holdning til Irakkommissionen, vil vi med stor sandsynlighed genåbne kommissionen«, siger hun til avisen.

Kommissionen blev i sin tid sat i søen for at undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i Irakkrigen, men ifølge Løkke-regeringen var den danske krigsdeltagelse allerede »tilstrækkeligt belyst«, som der står i regeringsgrundlaget.

Hos Dansk Folkeparti har man ikke megen fidus til Mette Frederiksens udmelding.

»Det vil da være en ren farce, hvis først man åbner kommissionen for så at lukke den og efterfølgende åbne en gang til,« siger udenrigsordfører Søren Espersen til Politiken.

En svensk tolder

Landene omkring Danmark registrerer i øjeblikket rekordhøje månedstal for antallet af asylansøgere, men til trods for det aktuelle flygtningepres på Europa, så får Danmark færre asylansøgere end i samme periode sidste år. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Ifølge svensk politi skyldes det, at Danmark er et transitland på samme måde som Ungarn. Nok kommer der flygtninge og migranter hertil, men slutmålet er Norge eller Sverige.

»Jeg tror ikke, at der er specielt mange, som ønsker at standse i Danmark,« siger Leif Fransson, kommissær i grænsepolitiet i Region Syd, der bl.a. dækker Skåne og dermed Øresundsbroen, til avisen.

Ifølge de såkaldte Dublin-regler skal flygtninge søge asyl i det første land, hvor de bliver registreret, og Leif Fransson forklarer til avisen, at Danmark ville overtage en stor del af de 70.000-90.000 asylsøgere, der hvert år kommer til Sverige, hvis politiet herhjemme lavede en mere fintmasket politikontrol.

Det skal svensk politi dog ikke regne med i første omgang, siger Venstres integrations- og udlændingeordfører, Marcus Knuth.

»Hvis der kommer en anmodning fra Sverige, vil vi selvfølgelig se på det, men fordi en svensk tolder har sagt et eller andet, kan jeg ikke se, at vi skal ændre vores politik,«.

Mere om den historie her.

Støjbergs annoncer

Fra i dag lancerer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sin omstridte annoncekampagne.

Flere libanesiske medier vil således bringe en annonce med oplysninger om de forringede vilkår, der er indført i Danmark for flygtninge og migranter. Det skriver Berlingske.

Ifølge ministeriet har Udenrigsministeriet »leveret teknisk bistand, herunder etableret kontakt til det libanesiske kommunikationsbureau
S2C«, der har »bistået med kommunikationsfaglig rådgivning.«

Udgiften til »annonceringen i de udenlandske medier og bistand hertil udgør omrking 252.000 kroner«, hedder det.

På ministeriets hjemmeside kan du desuden finde annoncen på arabisk.

Skat er i din baglomme

I en endnu ikke offentliggjort rapport retter statens egen advokat, Kammeradvokaten, en sønderlemmende kritik af Skat.

Berlingske har haft adgang til konklusionerne i et udkast til analysen, og her hedder det, at Skat opkræver gæld fra danskerne ulovligt.

»Det er rystende. Én ting er, at man ikke opkræver det, man skal. Men at man opkræver penge, som man ikke har ret til, rækker langt videre. Skat går i baglommen på folk og tager deres penge,« siger Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, til avisen.

Hele historien her.

Blå slankekur til DR

De borgerlige partier vil slanke Danmarks Radio.

Det skal ske enten ved at justere i public service-kontrakten eller ved at lave en tillægsaftale til det medieforlig, som udløber i 2018. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge medieordfører for Venstre, Morten Løkkegaard, kan politikerne ikke vente til næste medieforlig.

»Mens vi sidder og snakker, er de i fuld gang med at lave tv-markedet fuldstændig om. Det går så stærkt, så en fireårig horisont på disse medieaftaler er simpelthen for længe,« siger han til avisen.

I en mail til Jyllands-Posten skriver kulturminister Bertel Haarder (V), at han ikke vil bryde medieforliget. Men:

»Meldingerne bør få DR til at forstå situationens alvor.« Hele historien her.

Græsen er nået

Et større antal flygtninge og migranter søgte søndag ind over den danske grænse fra Tyskland. Tre politiske reaktioner:

1:

»Hvis nogen ikke kan opnå asyl i Danmark, så skal de hurtigt sendes retur til det land, de hører til. Det er dem, der kommer hertil som migranter, men som ikke er forfulgte,« sagde Inger Støjberg søndag aften i et interview med TV 2 News.

2:

Nu må regeringen træde i karakter! Schengen-samarbejdet ER brudt sammen. Med den frie bevægelighed får de migranter, der...

Posted by Kristian Thulesen Dahl on 6. september 2015

3:

Andre nyheder fra i dag

1: Mogens Lykketoft åbner for en ny flygtningekonvention. Jyllands-Posten har den historie.

2: Forsvarsminister Carl Holst (V) afviser alle ønsker om flere penge til Danmarks forsvar. Det står ligeledes at læse i Jyllands-Posten.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så er der intet, som tyder på – set i lyset af den nye økonomiske redegørelse og regeringens kasseeftersyn – at der er et råderum til et øget forsvarsbudget,« siger han til avisen.

3: I regeringsgrundlaget hedder det, at Venstre vil »arbejde for, at der placeres flere statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet«.

I løbet af de kommende måneder tager Lars Løkke Rasmussen fat på udflytterarbejdet, og i den anledning har Politiken spurgt en række borgmestre, »hvilke dele af det kulturelle arvegods der med fordel kan sendes ud af København«, som avisen formulerer det.

Hos Politiken kan du, hvilke kulturinstitutioner borgmestrene vil rykke.

4 historier, du skal læse fra weekenden

1: Flere efterladte til de faldne soldater i Afghanistan og Irak retter i Jyllands-Posten en stærk kritik mod V-regeringen for at lukke Irak- og Afghanistankommissionen,

»Vi sender vores børn derned, og nogle af os får dem hjem i kister. Det må vi tage konsekvensen af. Og når så politikerne skal stå til ansvar, kryber de i skjul,« siger Henrik Zacharias Nielsen, der i 2009 mistede sin søn i krigen i Afghanistan, til avisen.

Forsvarsminister Carl Holst (V) afviser i en skriftlig kommentar at genåbne kommissionen, da »de forhold, kommissionen skulle undersøge, allerede er tilstrækkeligt belyst.« En begrundelse og formulering, der i øvrigt også kan læses i regeringsgrundlaget.

2: De EU-skeptiske partier i Folketinget – Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance – samt Folkebevægelsen mod EU har indgået en opsigtsvækkende alliance, der skal øge sandsynligheden for et nej ved folkeafstemningen den 3. december.

De er gået »fuldstændig i panik«, mener udenrigsminister Kristian Jensen i Berlingske.

3: Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, tager i længere interview i Jyllands-Posten bladet fra munden og erklærer, at »populismen« har alt for gode vilkår«. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har det for let.

»Over for befolkningen må vi være klare. Sagt i al venlighed på følgende måde: Er I rigtig kloge? Hvem skal på et tidspunkt være den voksne og styre budgetterne og pengekassen, hvis man hele tiden sætter den fulde onkel eller den uansvarlige teenager til at stå for politikken,« siger han til avisen.

4: Danskerne blev snydt, da vi kom med i Schengen med løfter om skarp bevogtning af EUs ydre grænser, mener DFs Søren Espersen i Berlingske.

Løsningen på Europas flygtningekrise er bl.a. at udvide Ungarns pigtrådshegn til hele ydergrænsen, sætte flåden ind i Middelhavet og sende bådflygtninge til lejre i Marokko.

»Selvfølgelig skal der være et Fort Europa. Det siger sig selv.« Siger han til avisen.

Politisk morgenpost opdateres løbende. Senest 8.20