Vælgerne er ikke i tvivl: Her er Løkkes nye stjerne-minister

Den nye Venstre-regering samlet ved Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Lars Løkke Rasmussen har en ny stjerne på sit ministerhold. En person, som særligt mange vælgere har meget høje forventninger til. Højere forventninger end til statsministeren selv.

Det viser en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for BT.

Spørger man vælgerne, hvem de har størst forventninger til af samtlige 17 ministre, så er den nye integrationsminister Inger Støjbjerg en klar nr. 1.

Samlet er det 28 pct. af vælgerne, der har størst forventninger til hende, mens 24 pct. har størst forventninger til Lars Løkke.

Men forventningerne er meget højere hos blå bloks vælgere. Her har 49 pct. størst forventning til hende, mens det kun gælder for 8 pct. af rød bloks vælgere.

Gallup-undersøgelsen er gennemført 6.-8. juli, og det vil sige, at en stor del af besvarelserne er lavet, efter at Inger Støjberg blev krydsforhørt om beskæringerne i ydelserne til asylsøgere af Martin Krasnik på DR 2 6. juli.

Topkarakter

Interviewet har skabt opmærksomhed, fordi mange mener, at Krasnik fik afsløret, at Støjberg ikke har nogen dokumentation for, at lavere ydelser begrænser tilstrømningen. Men alligevel ryger hun til tops i vælgernes bedømmelse.

»Jeg tror, det skyldes, at der er et bredt ønske blandt danskerne om, at der skal strammes op på udlændingeområdet. Det er det, tallene afspejler mere end noget andet. Man ønsker at få nogle opstramninger, og derfor lavede jeg jo også min første aftale om opstramning på ydelserne allerede efter fire dage som minister,« siger Inger Støjberg.

BT fanger hende torsdag eftermiddag på mobiltelefonen fra et EU-møde i Luxembourg, hvor man er i gang med at fordele 40.000 flygtninge.

Og Danmark skal på grund af vores forbehold ikke have nogen af dem.

»Men vi er det land, der tager næstflest syrere i forhold til indbyggertal. Sidste år lavede DR en opgørelse, der viste, at der kom flere syrere til Danmark end til 15 andre EU-lande tilsammen. Alle asylansøgere skal have behandlet deres sag, og syrere får asyl. Så vi kan kun dæmme op for det ved at gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark via lavere ydelser. Og både min engelske og tyske kollega har spurgt mig, hvordan det er, vi gør,« siger Inger Støjberg.

Stærke følelser

»Udlændingepolitikken er et område, hvor der er meget stærke følelser og holdninger i begge lejre. Det kan også ses i min mailboks, og det kan mærkes på gaden og i metroen. Det er noget, alle har en mening om, og det kan jeg mærke i hverdagen. Jeg får kommentarer af både den ene og den anden slags, kan jeg godt sige,« siger Inger Støjberg.

Har du selv personligt trukket Venstre i en mere udlændingekritisk retning?

»Det må andre bedømme. Men jeg har interesseret mig for området i mange år. Og jeg fortryder ikke en eneste debat, jeg har rejst eller kastet mig ind i. Folketingsvalget i sig selv viste, at mange danskere ønsker en opstramning på udlændingeområdet. Og det er det, der er min opgave. Men det kommer også til at dele vandene fremover,« siger Inger Støjberg.