Gallup-måling giver lussing til Løkke

Selv om Løkkes regering har fået hurtige aftaler på plads, er vælgerne langt fra imponerede på en række parametre, viser ny Gallup-måling.

Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer sin nye regering på Amalieborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får en kæmpe lussing af vælgerne i en ny Gallup-måling. Han bliver en dårligere statsminister end Helle Thorning-Schmidt (S). Hans regering er svag. Og den holder ikke tiden ud.

Sådan lyder hovedpunkterne i en omfattende meningsmåling, TNS Gallup har udført for BT - en af de første større meningsmålinger, der kortlægger danskernes forventninger til Løkkes nye smalle mindretalsregering.

40 procent mener, han bliver en dårligere statsminister end Helle Thorning-Schmidt. 24 procent mener, han bliver bedre end hende. 31 procent forudser, han hverken bliver værre eller bedre end sin forgænger på posten, og seks procent svarer »ved ikke«.

Hos Venstres egne vælgere er opbakningen til Løkke naturligvis meget større. 60 procent svarer, han bliver bedre end Thorning. Men 35 procent svarer, at de er lige gode. Hos Dansk Folkepartis og Liberal Alliances vælgere mener ni procent, at Løkke bliver værre end Thorning.

Danskernes dom er salt i såret for Løkke, fordi Helle Thorning-Schmidt på lange stræk af sin regeringstid var temmelig upopulær, også i egne rækker.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) er da også noget rystet over de tal:

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at han skulle kunne blive dårligere end Helle Thorning-Schmidt. Det er ikke sagt i ringeagt for Helle Thorning-Schmidt, som jeg har stor respekt for. Men netop det at sidde i en smal mindretalsregering vil udstille Lars’ rigtigt store kvaliteter: Hans evne til at få mingeleret aftaler på plads og udøve det politiske håndværk, som han er en uovertruffen mester i. Det kommer folk til at opleve, og vi har jo set eksempler på det allerede i den første uge,« siger han til BT.

Lars Løkke Rasmussen aftvang respekt på Christiansborg, da han landede sit første brede forlig på regeringens allerførste arbejdsdag - nemlig om håndværkerfradraget i en aftale, der også omfattede SF og Alternativet.

Og da De Konservative fredag raslede med sablen og truede med at vælte den store aftale om kommunernes økonomi i protest mod stigninger i den forkætrede grundskyld, tryllede Venstre igen. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) landede i stedet en aftale med Socialdemokraterne.

Men vælgerne er endnu ikke imponerede. Kun 36 procent mener, regeringen er handlekraftig. Og 57 procent mener, at Løkke står i spidsen for en svag regering. Blandt Venstres egne vælgere mener 32 procent, at regeringen er svag.

»Danmarks tredjestørste parti står alene i regering. Så det er jo klart, vi ikke kan gennemføre alt det, vi gerne vil. Til gengæld er det meget stærke folk, der sidder i den regering. Og jeg er dybt imponeret over Lars’ evne til at få folk sat sammen ved et bord og blive enige om noget,« siger Jakob Ellemann-Jensen til BT.