Thulesens krav til Løkke: Her skal blå blok levere

DF har flere politiske ønsker, hvis regeringen vil have genopbygget det tillidsfulde samarbejde.

Hvis regeringen ønsker et stærkt samarbejde med Dansk Folkeparti, skal der emner som mindre fri bevægelighed i EU, en strammere udlændingepolitik, grænsekontrol og flere midler til velfærdssamfundet på dagsordenen. Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Hvis regeringen ønsker et stærkt samarbejde med Dansk Folkeparti, skal der emner som mindre fri bevægelighed i EU, en strammere udlændingepolitik, grænsekontrol og flere midler til velfærdssamfundet på dagsordenen.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Ritzau.

Dermed sætter DF-formanden nu ord på den politiske linje, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal slå ind på, hvis han vil have samarbejdet med støttepartiet tilbage i god gænge.

»Der er nogle ting, der er vigtige for os. Det er opretholdelsen af vores velfærdssamfund, hvor vi har tillid til hinanden«, siger Thulesen Dahl og fortsætter:

»Det kræver, at vi træffer nogle beslutninger både i forhold til, at der er nogle penge at bruge i den offentlige sektor, men også i forhold til at vi sikrer os ved grænsen, er skeptiske over for EU og har en stram udlændingepolitik.«

Ordene fra partiformanden kommer efter en uge, hvor DF har åbnet op for et fremtidigt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Samtidig har regeringens støtteparti meget kontant kritiseret ældreminister Thyra Frank (LA) og transportminister Ole Birk Olesen (LA) for ikke at respektere Folketinget.

Det er især VLAK-regeringens mere liberale økonomiske politik, der har været med til at få DF til at søge et tættere samarbejde med Socialdemokratiet, lyder det.

»Det er nogle af de ting, der gør, at de kommer lidt længere væk fra det, vi godt kunne tænke os, er realiteterne.«

»Det gør, at vi intensiverer eksempelvis samarbejdet med Socialdemokratiet. Igennem det har vi mulighed for at presse vores politik igennem på de områder, hvor vi umiddelbart ikke er enige med regeringspartierne«, siger Thulesen Dahl.

Punkterne, som Kristian Thulesen Dahl ridser op, ligger i tråd med de krav, han stillede til regeringen, da VLAK-regeringen blev dannet i november.

Her oplyste Thulesen Dahl, at DF ville kæmpe for fire områder: Strammere indvandringspolitik, mindre EU, hårde straffe til kriminelle og flere penge til kernevelfærden.

Søndag slår Thulesen Dahl endegyldigt fast, at Dansk Folkeparti ved næste valg vil pege på Lars Løkke Rasmussen. Samarbejdet med Socialdemokratiet er stadig for nyt til, at DF kan gå i regering med Mette Frederiksen (S):

»Vi bestræber os på at have et godt forhold til regeringen, fordi der jo er en række sager, hvor vi kan finde flertal med dem.«

»Men vi udvider så også vores muligheder rent politisk ved, at vi har et mere tillidsfuldt samarbejde til Socialdemokratiet«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han betegner det nuværende samarbejdet med VLAK-regeringen sådan:

»På mange områder har vi jo et fint samarbejde med regeringen. Vi har også et mangeårigt samarbejde med Venstre.«