Thulesen Dahl fik flere advarsler mod nedskæringer i boligydelse

Dansk Folkeparti føler sig ført bag lyset af regeringen i spørgsmålet om boligydelsen til ældre. Men partiet fik flere advarsler mod at stemme for finansloven, inden de gik med i aftalen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger torsdag, at partiet vil tage handling, fordi Ældre Sagens beregninger af konsekvenserne ved nedskæringer i boligydelsen i finansloven for 2016 ikke stemmer overens med, hvad partiet fik at vide ved forhandlingsbordet

Men Dansk Folkeparti blev advaret flere gange både før og efter, partiet indgik en aftale med regeringen, LA og K om en finanslov for næste år.

Politiko.dk har samlet fire eksempler, hvor Kristian Thulesen Dahl og DF blev advaret mod at skære i boligydelsen.

27. oktober 2015 – første advarsel

Umiddelbart efter det første finanslovforslag fra regeringen går Ældre Sagen i gang med at regne på, hvad konsekvenserne vil være for de ældre, hvis der bliver skåret i boligydelsen. Det har Claus Blendstrup, Økonom i Ældre Sagen, fortalt til TV 2.

27. oktober sender Ældre Sagen et brev til Folketingets finans-, beskæftigelses-, ældre- og sundhedsordførere, hvor de advarer mod den lavere boligydelse.

Her står der blandt andet:

»… kan boligydelsen i en ældre/-plejebolig over en årrække falde med cirka 11.000 kroner om året i forhold til gældende regler ved en husleje på 7.000 kroner om måneden. Når loftet over den støtteberettigede husleje træder i kraft i 2020, vil faldet kunne være på over 20.000 kroner om året ved en husleje på 9.000 kroner om måneden i en plejebolig.«

»Fald i boligydelsen af denne størrelsesorden vil true den økonomiske tryghed for en gruppe pensionister med en i forvejen stram økonomi.«

Artiklen fortsætter under billedet

2. november 2015 – anden advarsel

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen bliver i et brev 21. oktober gennem Finansudvalget stillet følgende spørgsmål af Enhedslistens beskæftigelses,- og ældreordfører, Finn Sørensen:

»Vil ministeren redegøre for konsekvenserne for rådighedsbeløbet for de forskellige familietyper, der modtager boligydelse?«

I ministerens svar 2. november skriver han, at pensionister kan deles op i tre familietyper:

  • Enlig folkepensionist, kun social pension
  • Enlig folkepensionist med indkomst ved siden af de sociale pensioner
  • Folkepensionist (par) med indkomst ved siden af de sociale pensioner

»For de tre familietyper vil den udbetalte boligydelse i 2020 (i 2016-pl) med de forudsatte indkomster og huslejer maksimalt kunne opleve en reduktion af deres rådighedsbeløb på op til 8.364 kr. i forhold til gældende regler. Det svarer til 697 kr. mindre udbetalt om måneden,« skriver Jørn Neergaard Larsen efterfølgende.

Svaret er adresseret til Finansudvalget, hvor Kristian Thulesen Dahl og René Christensen (DF) blandt andet sidder.

DF indgår finanslovaftale med regeringen, LA og K

19. november ved 12-tiden træder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), Kristian Thulesen Dahl, Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) sammen med de øvrige partifolk ud foran forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Her kan de præsentere finanslovsaftalen for 2016.

25. november 2015 – tredje advarsel

Godt og vel en måned senere er Ældre Sagen igen på banen.

I en pressemeddelelse skriver foreningen blandt andet:

»Regeringens lovforslag om den såkaldte »boligydelsespakke« vil medføre en række urimelige og uhensigtsmæssige konsekvenser for nogle af de svageste ældre i vores samfund. Derfor opfordrer Ældre Sagen til, at lovforslaget ikke vedtages,« og gentager nogle af de samme beregninger fra advarslen 27. oktober.

Også underdirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, er ude med riven:

»Jo højere boligudgift du har, desto hårdere bliver du ramt. Regeringens forslag vil gå hårdt ud over pensionister med høje huslejer og lav indkomst – og især dem i plejeboliger,« skriver han i pressemeddelelsen.

25. november 2015 – fjerde advarsel

I et høringssvar omkring boligydelsen skriver BL, Danmarks almene boliger:

»Folkepensionister, som kun har folkepension og ATP, og som er anvist til en ældrebolig, vil blive ramt af afskaffelsen af det beregningstekniske huslejetillæg. Efter BL’s skøn vil forringelsen i en gennemsnitlig ældrebolig være cirka 3.500 kroner årligt. Cirka 40 procent af beboerne i ældreboliger med ingen eller en begrænset pensionsopsparing vil dog miste næsten 5.000 kroner efter skat årligt, som følge af afskaffelsen af det beregningstekniske tilæg.«

Artiklen fortsætter under billedet

Et svar, som Dansk Folkeparti har adgang til.

DF under pres

Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl bliver sat under pres på grund af den lavere boligydelse. Og presset øges i forbindelse med førstebehandlingen af finansloven, hvor Dansk Folkeparti atter nikker ja til finansloven.

I et interview med TV 2 siger Kristian Thulesen Dahl torsdag, at Ældre Sagens beregninger ikke stemmer overens med, hvad Dansk Folkeparti har fået at vide i Finansministeriet.

»Når vi så får at vide fra Ældre Sagen og andre, at det gør de alligevel, så er det eneste ansvarlige fra vores side selvfølge at sige: Hvorfor er der en forskel på det på det, vi har fået at vide inde ved forhandlingsbordet om konsekvenserne af det her, og så det Ældre Sagen blandt andet påpeger,« siger han.

Han lægger i samme ombæring op til at genforhandle hele finansloven.

»Hvis vi sad på hænderne – altså lovforslaget er ikke vedtaget endnu – så kunne man med rette anklage os. Men det gør vi ikke. Vi tager det dybt alvorligt. Vi tager de eksempler ind, som har været fremme de seneste par dage,« siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Der er stor debat om boligydelse til pensionister. Forståeligt. Når man rører ved økonomien hos folk, der ikke har meget...

Opslået af Kristian Thulesen Dahl på 9. december 2015