Thorning: Lissabon-traktat er vedtægtsændringer

Den socialdemokratiske leder, Helle Thorning-Schmidt, siger, at Lissabon-ændringer ikke ændrer det nuværende EU væsentligt og derfor ikke skal til afstemning.

Den nye EU-traktat, som har fået navnet Lissabon-traktaten, ændrer ikke karakteren af EU. Det er baggrunden for, at Socialdemokraterne anbefaler, at traktaten ikke skal til folkeafstemning.

- Hvis vi havde en traktat, der gav EU et forfatningsmæssigt præg, eller vi ikke havde haft forbehold, havde vi sendt den til afstemning, siger Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraterne holdt mandag et langt møde, hvor konklusionen var, at Lissabon-traktaten er anderledes end den tidligere forfatningstraktat.

- Det er et spørgsmål, om EU grundlæggende ændrer karakter eller ændrer vedtægter. Vi mener, at der er tale om vedtægtsændringer. Så er der ikke behov for en folkeafstemning. De forfatningsmæssige tiltag er taget ud i forhold til den oprindelige traktat. Der er ikke længere noget om en fælles præsident, udenrigsminister, hymne eller flag. Det ville give EU forfatningspræg, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/