Sundhedsminister vil have flere patienter og pårørende til at klage

For at styrke sundhedsvæsnet vil sundhedsminister Nick Hækkerup have patienter og pårørende til tasterne for at indberette de uheldige oplevelser på sygehusene.

ARKIVFOTO. Sundhedsminister Nick Hækkerup anbefaler flere patienter og pårørende til at klage over fejl i sundhedsvæsenet. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når patienter og pårørende oplever fejl i behandlingen, skal de i langt højere grad klage, end de gør i dag.

Sådan lyder opfordringen fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), skriver Politiken.

Ministerens opfordring kommer på baggrund af en rapport fra Sundhedsministeriet, der viser, at patienter kun i ringe omfang indberetter fejl i sygebehandlingen til Patientombuddets rapporteringssystem for såkaldte utilsigtede hændelser (DPSD).

I gennemsnit bliver der dagligt indberettet 500 fejl som eksempelvis forkert medicinering, faldulykker, liggesår eller infektioner på grund af dårlig hygiejne. Men 99 procent af de i alt 180.000 indberetninger kommer fra læger, sygeplejersker og andre ansatte i sundhedsvæsnet.

»Patienter og pårørende ved i virkeligheden allerbedst, hvor skoen trykker i sundhedsvæsnet. Vi har brug for, at de også træder frem og giver de oplysninger, der skal til, for at sundhedsvæsnet kan komme til at fungere bedre,« siger Nick Hækkerup til Politiken.

Det er en reel kulturændring, sundhedsministeren lægger op til, for godt nok er sundhedspersonalet selv blevet gode til at indberette, efter at de i 2004 fik muligheden, men patienterne skal også gøre det, mener ministeren. Han erkender samtidig, at der kan blive tale om en decideret klagestorm:

»Kald det klagestorm, kald det læringsgrundlag, eller kald det, hvad du vil. Men vi skal modtage oplysningerne for at blive bedre - ikke for at hænge nogen ud,« siger ministeren.

I 2011 gav en lovændring blandt andet patienter og deres pårørende mulighed for netop at indberette fejl i behandlingen til Patientombuddet, uden at de først skulle gennem en af myndighedens sanktionerende instanser. Men når så få patienter og pårørende benytter sig af muligheden, er det ifølge rapporten formentlig, fordi kun få kender til muligheden.

Mens læger og patienter bakker op om opfordringen fra Nick Hækkerup, er Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd skeptiske.