SF-profil får hård kritik fra blå partier: »Det er helt utilstedeligt, at et medlem af Folketinget legitimerer mobning på den måde«

Venstres Morten Dahlin og Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige retter nu en hård kritik mod SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, som kalder medlemmer af tværfaglige fagforeninger for »nasserøve«, som han ikke vil spise frokost med.

Karsten Hønge får nu kritik for sine udtalelser om ikke at ville spise frokost med medlemmer af gule fagforeninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Tirsdag kaldte SFs politiske ordfører medlemmer af tværfaglige fagforeninger – de såkaldte »gule« fagforeninger – for »nasserøve, mosegrise og borebiller«.

Udtalelserne forarger Venstres Morten Dahlin, der ligesom SFeren er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg. Faktisk er Venstre-manden så oprørt, at han mener, at SFs formand, Pia Olsen Dyhr, »må på banen og trække sin 'angrebshund' tilbage, hvis SF skal opfattes som et parti, der bliver taget seriøst i kampen mod diskrimination«.

»Det er beskæmmende, at et medlem af Folketinget direkte går ud og opfordrer til mobning og diskrimination på arbejdspladsen. Det er utilstedeligt,« siger Morten Dahlin.

Karsten Hønges udtalelser kom i kølvandet på et interview bragt i Berlingske, hvor nyudnævnt formand for Krifa Eik Dahl Bidstrup kritiserede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at se stort på mobning på arbejdspladserne, hvor medlemmer af de såkaldt gule fagforeninger oplever at møde modstand fra kolleger.

Til det sagde Karsten Hønge, at det var »fuldstændig under lavmålet for Krifa«.

»Nu skal han (Eik Dahl Bidstrup, red.) rigtig ud at profilere sig selv som ny formand. At sammenligne det her med grov, seksuel chikane, jeg har da aldrig kendt magen. Det handler om ytringsfrihed. Man har ret til at konfrontere mennesker, der springer over, hvor gærdet er lavest, og lader andre tage slæbet,« siger Karsten Hønge.

Legitimering af mobning

Det er Morten Dahlin ikke enig i, og det er særligt Karsten Hønges udtalelser om, at han ikke vil spise frokost med medlemmer af gule fagforeninger, der forarger Venstre-politikeren.

SFeren har nemlig udtalt, at han ikke vil finde sig i at sidde over for nogen, »der ikke bare tog røven på ham, men samtidig også hånede ham for det«.

»Hvad er det for et eksempel, SF vil sætte? Er det virkelig en af deres mest prominente politikere, der går ud og siger, at man bare skal mobbe løs, hvis nogen har truffet et andet valg end en selv? Vi prøver jo at lære vores børn, at der skal være plads til forskellighed, men det går SF direkte imod her.«

Hvor ser du, at Karsten Hønge opfordrer til mobning?

»Hvis man aktivt forsøger at fryse folk ud på baggrund af deres fagforeningsvalg, så er det mobning, og det er jo det, han har gjort sig selv til fortaler for.«

Hvorfor må Karsten Hønge ikke forholde sig kritisk til de »gule« fagforeninger?

»Karsten Hønge har frihed til at forholde sig, præcis som han vil, men vi har foreningsfrihed i Danmark, og det er ikke lovligt at diskriminere på baggrund af fagforeningsvalg. Det er helt utilstedeligt, at et medlem af Folketinget legitimerer mobning på den måde.«

Morten Dahlin mener, at Karsten Hønges udtalelser kan sammenlignes med, at SFeren havde sagt, at han ikke vil spise med en muslim eller jøde, fordi de har valgt en anden religion end ham.

»Så havde der lydt et ramaskrig, og det havde været helt berettiget. Nu er det så en fagforening, og så får han bare lov til at køre på. Jeg synes, at det er utilstedeligt,« siger Morten Dahlin.

Venstre-manden ville gerne se Karsten Hønges reaktion, hvis der var politikere, der sagde, at de ikke ville spise frokost med en person på kontanthjælp, fordi de opfattede vedkommende som en »nasserøv«.

»Så havde vi set Karsten Hønge helt oppe i det røde felt. Helt berettiget. Det hører sig ikke til. Men fordi det handler om fagforeninger, så kan han slynge om sig med ukvemsord og legitimere mobning. Jeg synes, det er fuldstændig galimatias, og jeg vil håbe og opfordre til, at Pia Olsen Dyhr går ud og siger, at det ikke er SFs politik, at der må mobbes på arbejdspladsen,« siger Morten Dahlin.

Et angreb på det frie fagforeningsvalg

Det er ikke kun Morten Dahlin, der er forarget over Karsten Hønges angreb på »gule« fagforeninger. SFerens udtalelser er også faldet Lars Boje Mathiesen for brystet.

Han er beskæftigelsesordfører for Nye Borgerlige og ser Karsten Hønges udtalelser om gule fagforeninger som udtryk for »socialisternes totalitære grundholdninger«.

»Det er danskere som dig og mig, der har truffet et valg om at være medlem af en anden fagforening. Det kan man have en holdning til, men man kan ikke tillade sig at blive nedladende og nedgøre dem for det. Jeg nedgør jo heller ikke folk, som melder sig ind i SF. Jeg kan også sagtens sidde over for dem og spise en middag med dem og respektere dem, selv om vi ikke deler samme politiske overbevisning,« siger Lars Boje Mathiesen.

Han synes ikke, at der skal være sådanne kampe på det danske arbejdsmarked, »men det mener Karsten Hønge åbenbart«. Lars Boje Mathiesen siger, at der i Danmark ikke er noget krav om, at man skal oplyse, hvilken fagforening man er en del af, og han bryder sig ikke om, hvis det bliver legitimt at sidde og udspørge hinanden om det på arbejdspladsen.

»Jeg ser det som et angreb på det frie fagforeningsvalg i Danmark. Det vil socialisterne hos SF i bund og grund gerne gøre op med. Jeg ved godt, at de siger, at de ikke vil det, men det er jo det, han siger. Det er meget sigende for socialisterne, at i det øjeblik, man går mod deres definition af rummelighed og 'det rigtigt gode', så viser de deres sande ansigt,« siger han.

Karsten Hønge siger, at han ikke ser det som mobning. Hvad tænker du om det?

»Det siger jo en del om socialisterne, at de ikke vil sidde og spise med en kollega på baggrund af et fagforeningsvalg. Jeg synes, hans ord taler for sig selv. Men det viser i bund og grund, at det ikke handler om arbejdsmarkedet. Det handler om, at ting skal defineres og gøres, som de gerne vil, og hvis det ikke bliver det, så er det dårligt.«

Rank ryggen og skyd brystet frem

Morten Dahlin og Lars Boje Mathiesens ord gør ikke det store indtryk på Karsten Hønge. SFeren er ikke overrasket over højrefløjens angreb, for »de har altid ønsket en splittet fagbevægelse«.

»Jeg må jo bare minde om, at ytringsfriheden – i hvert fald på papiret – også betyder meget for Venstre og Nye Borgerlige. Hvis de ikke kan se, at det her er en debat, man har lov til at have, så bliver det svært,« siger han.

Karsten Hønge fremhæver, som han også har nævnt tidligere, at fagforeningerne har lov til at organisere sig på arbejdsmarkedet, og han kan ikke se, hvordan det skal kunne lade sig gøre, hvis man ikke taler åbent om fagforeninger.

»Jeg synes virkelig, Morten Dahlin skraber bunden ved at blande Pia Olsen Dyhr og religion ind i billedet. Det handler ikke om religion eller overbevisninger. Det handler om, hvordan vi organiserer vores arbejdsmarked,« siger Karsten Hønge.

Han forstår ikke helt, at hans udtalelser om, hvem han vil spise frokost med, har skabt så meget røre, for de, der kender ham, ved, at han »hellere vil spise med en sjov borgerlig end en sur socialist«. Hans eksempel med frokosten kan i princippet forstås som en madordning på arbejdspladsen, som alle får muligheden for at være med i, hvis de vil betale for måltidet.

»Så er det også dem, der betaler, som spiser maden. Det er helt okay, hvis der er nogle, der ikke vil være med, men de skal så bare ikke sætte sig ved bordet og spise den mad, jeg og andre har betalt for,« siger han.

Hvad siger du til, at Morten Dahlin mener, at din formand må banen?

»Det er bare et forsøg på at blæse sig op og finde på noget, der gør ham interessant, men det gør det ikke. Mon ikke vi kan tage det som politikere og diskutere det, uden han skal rende til mor og far? Mand dig op, Morten Dahlin. Ret dig op, rank ryggen, skyd brystet frem, og slås med mig i stedet for at begynde med at trække mor og far ind i billedet. Hvad er det for noget? Hvis det er niveauet, så siger det lidt om argumenternes styrke.«