SF-topfigur om mobning af »gule« fagforeninger: De er »nasserøve«, »mosegrise« og »borebiller«

Karsten Hønge kritiserer nu Krifas formand, der i weekenden rettede en hård kritik mod beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for ideologisk modstand mod »gule« fagforeninger og for at negligere mobning på danske arbejdspladser. »Som tømrer havde jeg aldrig accepteret at sidde og spise frokost sammen med nogle, der tog røven på mig,« lyder det fra SF-profilen. Hønge mangler respekt for Grundloven, mener Krifa-formand.

»De er nogle nasserøve,« lyder det i et hårdt angreb fra SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, mod de »gule« fagforeninger: »De ligger i læ af de organiserede lønarbejdere, der i årevis har sørget for at holde hele systemet kørende.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dengang SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, arbejdede som tømrer, ville han ikke spise frokost med kolleger, der ikke var en del af fagforeningen. Han ville ikke finde sig i at sidde over for nogen, »der ikke bare tog røven på ham, men samtidig også hånede ham for det«.

»Det ville jeg sgu ikke. Så måtte de sgu finde et andet sted at arbejde eller et andet sted at spise frokost,« siger Karsten Hønge.

Udtalelserne falder i kølvandet på et interview bragt i Berlingske, hvor nyudnævnt formand for Krifa Eik Dahl Bidstrup kritiserer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at se stort på mobning på arbejdspladserne, hvor medlemmer af de såkaldt »gule« fagforeninger oplever at møde modstand fra kolleger.

Karsten Hønge afviser dog pure, at han selv har været med til at mobbe på baggrund af fagforeningsvalg ved eksempelvis ikke at ville spise frokost med eventuelle kolleger, som er medlem af en »gul« fagforening:

»Der kan være nogle, der opfatter det her som mobning, men det er det ikke. Hvis jeg nu sidder over for en person, der i min optik beviseligt nasser på den overenskomst, jeg betaler til, så vil jeg have lov til at sige til dem, at de skal melde sig ind, for det er os, der holder hånden under arbejdsmarkedet. Vil han opfatte det som mobning? Tjah. Men vi har altså ytringsfrihed i Danmark,« siger Karsten Hønge.

Han fremhæver, at fagforeningerne har ret til at organisere sig, og han kan ikke se, hvordan det skal lade sig gøre, hvis man ikke må tale om det på arbejdspladsen.

Stiller du dig ikke på mobbernes side?

»Det kan da godt være, at der er nogle ømskindede personer, der ikke vil konfronteres med, at de nasser på andre, og som vil omfatte det som mobning, når de konfronteres med den objektive sandhed, men det er i min optik alene en debat. Hvis man vælger at stå uden for fællesskabet og leve på andres bekostning, så må man også finde sig i at få kritik,« siger Karsten Hønge.

Krifa: Fagforeningsvalg fører til mobning af 8.500

Eik Dahl Bidstrups kritik af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard handlede også om det, som Krifas nye formand ser som en ideologisk modstand mod Krifa og andre såkaldte »gule« fagforeningers ret til at forene sig.

Han lænede sig i sin kritik også op ad en omfattende undersøgelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – der viser, at der er mobning på arbejdspladser som følge af folks valg af fagforening.

Grundlovsdag udtalte Eik Dahl Bidstrup i den forbindelse, at:

»Det er en alvorlig dagsorden, som regeringen ikke må overse af ideologiske årsager. Det er ikke mindst aktuelt på en dag, hvor vi fejrer Grundloven, der har netop foreningsfrihed som en af sine bærende grundpiller. Selvom procenttallet måske er lille, handler det om flere tusinde helt almindelige danskere, som oplever at blive mobbet på deres egen arbejdsplads for deres valg af fagforening,« sagde Eik Dahl Bidstrup.

Med udgangspunkt i Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af danskere i lønmodtagerjob svarer de 0,3 procent, som ifølge undersøgelsen fra VIVE oplever mobning på grund af deres fagforeningsvalg, ifølge Krifa til knap 8.500 personer.

Mosegrise og borebiller

Karsten Hønge giver dog ikke meget for Eik Dahl Bidstrups kritik, og den tidligere fagforeningsformand skyder omvendt hårdt tilbage mod »gule« fagforeninger som Krifa.

»Det er mosegrise og borebiller. Mosegrise, fordi de undergraver det fundament, som vores arbejdsmarked står på, og de er borebiller i det bærende træværk, der holder arbejdsmarkedet flydende,« siger Karsten Hønge:

»De er nogle nasserøve. Grunden til, at det kan lade sig gøre med det lave kontingent, er, at de ikke laver noget selv og har andres produkter på hylderne. De ligger i læ af de organiserede lønarbejdere, der i årevis har sørget for at holde hele systemet kørende. Der kan godt gå et stykke tid, hvor vi har nogle mennesker i de her nasseorganisationer, men på et tidspunkt bliver det et problem for hele den model, vi har for vores arbejdsmarked, og den måde, vi finansierer vores velfærdssamfund på.«

Eik Dahl Bidstrup fremfører, at der er tusindvis af mennesker, der bliver mobbet på arbejdspladsen. Mener du ikke, at det er relevant?

»Jo, men det er jo fuldstændig under lavmålet for Krifa. Nu skal han rigtig ud at profilere sig selv som ny formand. At sammenligne det her med grov, seksuel chikane, jeg har da aldrig kendt magen. Det handler om ytringsfrihed. Man har ret til at konfrontere mennesker, der springer over, hvor gærdet er lavest, og lader andre tage slæbet,« siger Karsten Hønge.

SFeren kritiserer blandt andet, at de »gule« fagforeninger »ikke har nogen overenskomster«.

»Hvorfra ved de, der er mødt ind i dag på en arbejdsplads, at man skal arbejde 37 timer om ugen? Hvem har besluttet, at de skal have en pensionsordning? Det har man alt sammen besluttet i overenskomster. De laver ingen af de ting. Det er derfor, de er billigere.«

Men de »gule« fagforeninger fortæller jo, at de selv forhandler visse overenskomster?

»Ja, det siger de. Jeg ved bare ikke, hvor det er henne. Det Faglige Hus har vist fået en enkelt transportoverenskomst. Du kan godt finde enkelte hjørner, men det betyder ingenting på arbejdsmarkedet. Men det er heller ikke nok at have overenskomster. Det er også vigtigt, at man indgår trepartsaftaler, at man på de tekniske skoler sidder repræsenteret i bestyrelserne, så vi kan få uddannet nogle ordentlige tømrere og bagere, og det er også vigtigt, at vi har i tusindvis af lokale tillidsrepræsentanter.«

Stærk kost

Han afviser, at hans udtalelser om ikke at ville spise frokost med kolleger, der ikke er en del af en bestemt fagforening, er en hård melding, med tanke på, at der i Danmark er en grundlovssikret ret til frit at forene og organisere sig.

»Jamen, jeg blander mig da ikke. Folk må melde sig ind i lige det, de har lyst til. De skal så bare ikke spise frokost med mig.«

Du lyder, som om du nærmest godt kan forstå, at mobning foregår på arbejdspladserne. Er det rimeligt?

»Nu skal du høre her: Man kan jo godt sige det på en kammeratlig og kollegial måde. Man kan jo godt sige det på en venlig måde. Men jeg må lige minde om, at ja, vi har en grundlovssikret ret til at være medlem af den forening, man har lyst til. Men vi har sgu også ytringsfrihed her i landet, og vi har da lov at sige, hvad vi mener. Og hvis jeg ligefrem skal kigge op i ansigtet på én, der sidder og griner af mig, det er altså stærk kost.«

Hos Krifa mener den nye formand, Eik Dahl Bidstrup, at Karsten Hønge skulle »tage og vaske sin mund med sæbe«:

»At kalde 500.000 danskere, der har valgt en moderne og tværfaglig fagforening, som ikke er en del af hovedorganisationerne, for sådanne ting, er ikke værdigt for en, der som folkevalgt burde have højere standarder for opførsel. Det viser netop tydeligt min pointe, at ingen danskere bør mobbes eller chikaneres for deres udøvelse af Grundlovens paragraf 78 om det frie valg af fagforening. At en folketingspolitiker har så lidt respekt for Grundloven, kan kun undre mig.«