SF kalder statslig datasikkerhed »tåkrummende«

SF mener, det er for galt, at staten ikke har bedre styr på sikkerheden omkring de mange oplysninger, som danskerne har afleveret til det offentlige.

Karina Lorentzen (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den statslige datasikkerhed er under al kritik, mener SF. Meldingen kommer, efter Statsrevisorerne onsdag rettede en skarp kritik af en række statslige institutioner, som ikke i tilstrækkeligt omfang beskytter fortrolige oplysninger om personer og virksomheder.

»Det er bare så tåkrummende, at ikke engang staten har styr på sikkerheden omkring alle de oplysninger, vi som borgere har cirkulerende rundt i forskellige fora, og som vi ikke kan undslå os fra at aflevere. Det holder simpelthen ikke i et samfund, som kræver af sine borgere, at snart sagt alt skal digitaliseres,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Statsrevisorernes kritik kommer, efter Rigsrevisionen har undersøgt, hvordan fortrolige oplysninger om personer og virksomheder behandles i 11 udvalgte IT-systemer i otte statslige institutioner. Det kan for eksempel være oplysninger om en persons helbred, skatteforhold eller strafbare forhold.

»Den øgede digitalisering stiller øgede krav til sikkerheden omkring disse oplysninger, da det kan have vidtrækkende konsekvenser for de personer og virksomheder, det går ud over, hvis oplysninger falder i de forkerte hænder,« skriver Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne hæfter sig dog ved, at flere af institutionerne meget hurtigt har iværksat tiltag, der skal imødegå kritikpunkterne i undersøgelsen.

Selv om Karina Lorentzen finder det positivt, at institutionerne er i gang med at rette op, ser hun et behov for yderligere fokus på lovgivning, vejledning og kontrol.

»Man kan jo kun glæde sig over, at der ikke er sket store ulykker hos de undersøgte institutioner. Men fremadrettet bliver vi nødt til at stille med en vejledning målrettet de offentlige myndigheder, så vi hjælper dem til at overholde lovgivningen, for så ville meget være nået,« siger hun.