Ministre presser Folketingets vagthund

Ministrene forsøger at unddrage sig kontrol fra Statsrevisorerne, som er det organ, der skal holde øje med, om politikerne bruger bevillingerne rigtigt og i overensstemmelse med loven. Det fortæller Statsrevisorernes formand, Peder Larsen.

Peder Larsen
Formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

De danske ministre bliver mere og mere ømskindede og forsøger at unddrage sig kontrol og kritik fra det organ, som er sat til at holde øje med, om ministrene bruger bevillingerne rigtigt og i overensstemmelse med loven, nemlig Statsrevisorerne.

Det fortæller Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), som samtidig opfordrer Folketingets medlemmer til at skærpe blikket over for ministre, der forsøger at smyge sig uden om kontrol.

»Ministerierne bliver mere og mere ømfindtlige over for enhver form for kritik. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at der bliver ansat flere og flere spindoktorer og den slags, for man vil for alt i verden ikke kritiseres. Og det at være minister i dag er også en hård opgave, for der er utrolig mange ting, man skal tage stilling til, og døgnet har også for ministre kun 24 timer,« siger Peder Larsen til Radio24syv.

Det er Statsrevisorernes opgave på vegne af Folketinget at holde ministerierne i ørerne og ved hjælp af eksperterne i Rigsrevisionen gennemgå forskellige sager, der kan se kritisable ud. Statsrevisorerne kan så i sværere eller mildere grad komme med kritik.

I 2013 forsøgte regeringens øverste ledelse med fire ministre i spidsen at undgå, at Statsrevisorerne gennemtrawlede de offentlige tilskud til solceller. Det endte med, at den daværende klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R), fik en såkaldt næse for fejladministration.

Dengang afviste Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), en henvendelse fra regeringen om at stoppe Statsrevisorernes undersøgelse af den sag. Peder Larsen mener fortsat, at det var et dybt alvorligt fejlgreb fra regeringens side, og han finder det uforståeligt, at departementschefer ikke fik stoppet det brev til Folketinget, inden det overhovedet blev sendt. Det var en fejlvurdering og et åbenlyst forsøg på at stække Statsrevisorerne, mener formanden:

»Vi holdt os inden for det mandat, vi har,« siger Peder Larsen til Radio24syv og uddyber:

»Jeg tror ikke, at vi får flere medarbejdere, men det helt afgørende er, hvordan Folketinget forholder sig. Hvis Folketinget accepterer, at Statsrevisorernes mandat som vagthund bliver begrænset, så har vi meget alvorlige problemer, og i øjeblikket har vi ikke et flertal, der vil acceptere det der.«

Senest har Statsrevisorerne atter kritiseret skatteministeren for fortsat rod og fejl i forbindelse med inddrivelse af de store beløb, som borgere og virksomheder skylder i skat.