Radikale freder erhvervsklubber

Der er ifølge de Radikale ikke noget forkert i, at partier får støtte fra erhvervsklubber. Men det er ikke rimeligt, at klubberne bruges til at skjule bidragyderne.

ARKIVFOTO. Camilla Hersom har kun siddet i Folketinget i 14 måneder, men nu bliver hun en del af ledelsen i Folketinget. (se Ritzau historie 061020) (Foto: Claus Bech/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne skal ikke bruge fuldt lovlige erhvervsklubber til at omgås reglerne for partistøtte.

Det fastslår næstformanden for den radikale folketingsgruppe, Camilla Hersom (R), efter at Berlingske mandag kan afsløre, at Socialdemokraterne i Aalborg i mindst tre tilfælde har fået mere end de maksimale 20.000 kroner fra anonyme bidragydere.

»Der er ikke noget i vejen med, at partierne har erhvervsklubber, der støtter dem økonomisk. Men man må ikke bruge klubberne til at skjule anonyme tilskud,« siger Camilla Hersom.

I Aalborg har medlemmerne af erhvervsklubben betalt kontingenter på op til 15.000 kroner. Flere medlemmer har dog også givet yderligere bidrag og dermed doneret mere end de 20.000 kroner, som er grænsen for, hvornår donorens navn skal offentliggøres. Men da pengene gives i to portioner, forbliver navnene hemmelige.

»Jeg forstår ikke, hvorfor de gør det på den måde,« siger Camilla Hersom.

»Der er jo ikke noget odiøst i at støtte partier, men når det drejer sig om store beløb, bør vælgerne have indsigt i, hvem der støtter politikerne. Og hvis bidragyderne ikke vil have deres navne frem, skal de ikke give mere end 20.000 kroner,« siger hun.

Camilla Hersom understreger, at regeringen fortsat arbejder på en revision af de nuværende partistøtteregler for at få skabt mere åbenhed. Men det skal fortsat være muligt at støtte partierne anonymt.

»Der skal være en bagatelgrænse, men man kan diskutere, om det skal være lige nøjagtig 20.000,« siger hun.

Efter afsløringen i Berlingske har Socialdemokraterne i Aalborg besluttet at betale penge tilbage til de tre anonyme medlemmer af erhvervsklubben, der har givet mere end 20.000 kroner.

TV: S-partisekretær: Vi ønsker åbenhed omkring partiernes økonomi:

Er du på mobilsitet, da klik her,