S-pengeklub tilbagebetaler hemmelige støttebeløb

Efter Berlingskes afsløringer returnerer Socialdemokraterne i Aalborg nu en række kontante støttebeløb, da de samlet overstiger grænsen på 20.000 kroner.

Thomas Kastrup-Larsen, borgmesterkandidat for socialdemokraterne i Aalborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne i Aalborg tilbagebetaler nu tre kontante beløb, som partiforeningen bag S-borgmesterkandidaten Thomas Kastrup-Larsen har modtaget i forbindelse med kommunalvalget.

Sammen med bidrag til den nystiftede socialdemokratisk orienterede pengeindsamlingsforening Aalborg Erhvervsklub af 2013 overstiger de tre kontante beløb 20.000 kroner, som er grænsen for, hvornår man skal offentliggøre støtte til politiske partier. Derfor returnerer Socialdemokraterne nu beløbene efter kritik af konstruktionen, som ifølge eksperter er i strid med partistøttelovens formål.

»Socialdemokraterne i Aalborg har valgt at betale de bidrag, der er over 20.000 kroner, så der er navn på alle bidrag over 20.000. Det synes jeg er helt fornuftigt,« siger Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby.

Sagen opstod, da Socialdemokraterne i Aalborg helt åbent erkendte over for Berlingske, at partiforeningen i forbindelse med kommunalvalget udnytter et hul i de danske regler for åbenhed om pengebidrag fra erhvervslivet.

Er sagen ikke bare, at det er blevet opdaget, og så retter de ind, fordi det er kommet frem?

»Altså jeg opfatter, at det er fordi de ønsker at være på den sikre side. Det er ikke noget med at blive opdaget, fordi de har overholdt reglerne, men de lytter til, at der har været en kritik af, om det er omgåelse, og det ønsker man ikke,« siger Lars Midtiby.

Er du tilhænger af den konstruktion, man har nu, hvor der er masser af bidrag under 20.000 gennem erhvervsklubben og hvor man har en særlig adgang til borgmesteren?

»Jeg synes, det er helt fint, at man har erhvervsklubber. Jeg synes også det er helt fint, at man har et forum med fagbevægelsen. Jeg oplever ikke, at det er sådan, at man har problemer med at få adgang til sin borgmester uanset om man har penge med eller ej. Selvfølgelig må det ikke være sådan, at man kan købe sig til adgang. Men jeg synes, det er fint, at man har et erhvervsforum.«

Det minder meget om den måde Venstre gør det med Den Liberale Erhvervsklub. Er det helt i orden at lave den type klub set med dine øjne?

»Vi har sagt i regeringsgrundlaget, at vi gerne ser på reglerne for støtte til partierne. Og jeg synes, at de her indsamlingsforeninger skal indgå i det, man kigger på,« siger Lars Midtiby.

Men sagen er langt fra overstået blot fordi den lokale partiforening nu tilbagebetaler beløb over 20.000 kr. Det mener Enhedslistens nordjyske spidskandidat Per Clausen.

Erhvervsklubben fortsætter nemlig, og det vil stadig være muligt for nordjyske erhvervsbosser at betale 19.999 kroner til borgmesterkampagnen og få et særligt møde med borgmesteren om kommunens budget, før det behandles politisk i byrådssalen.

»Det er selvfølgelig positivt, at man efter det bliver afsløret i medierne prompte beslutter, at man ikke åbenlyst vil omgå lovgivningen. Men tilbage står stadigvæk, at man har en erhvervsklub i stil med Venstre,« siger Per Clausen, som mener, at Socialdemokraterne undlader at gøre noget ved det grundlæggende problem ved pengeklubberne.

»De insisterer jo stadig på at modtage relativt store beløb i anonymt, og de sælger stadig en direkte adgang til borgmesteren, som led i at skaffe penge til en valgkamp. Det er ikke sådan i politik, at man altid skal gå lige til grænsen af lovgivningen. Nogle gange kan man også udvise almindelig anstændighed,« siger Per Clausen.

TV: S-partisekretær: Vi ønsker åbenhed omkring partiernes økonomi:

Er du på mobilsitet, så klik her