Hemmelig klub bag borgmester-valgkamp

En nystiftet socialdemokratisk pengeklub bag partiets borgmesterkandidat i Aalborg omgår bevidst partistøttereglerne. Klubbens praksis møder hård kritik, men er ikke et brud på reglerne, vurderer ekspert.

Thomas Kastrup-Larsen (S) er ifølge flere meningsmålinger favorit til at indtage posten som Aalborgs næste borgmester efter kommunalvalget 19. november. Her indtager han talerstolen ved Socialdemokraternes årlige kongres i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Socialdemokraterne tordner mod de borgerlige partiers hemmelige pengeindsamlingsklubber, kan Berlingske nu afsløre, at Socialdemokraternes borgmesterkandidat i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, op til kommunalvalget modtager 170.000 kr. til sin kampagne fra den nystiftede pengeindsamlingsforening Aalborg Erhvervsklub af 2013.

Klubben blev stiftet i år og består blandt andet af ledere af entreprenør-, håndværks- og industrivirksomheder i Aalborg. Men medlemslisten er hemmelig, og formanden for Aalborg Erhvervsklub af 2013 vil ikke fortælle, hvem medlemmerne er og dermed hvilke virksomheder og erhvervsledere, der betaler til borgmesterkandidatens kampagne.

»De penge, Thomas har fået, er lettere at give på denne måde, uden at man kan se, hvor de stammer fra. Andet end at man kan se, at de stammer fra klubben,« forklarer formand Henning Hjorth Jensen.

Navnene på bidragsydere til kommunalvalg skal oplyses til kommunen, hvis de betaler mere end 20.000 kr. Men erhvervsklubben erkender over for Berlingske at have undveget den regel i tre tilfælde, hvor nordjyske erhvervsledere foruden deres kontingent på op til 15.000 kr. har indbetalt et beløb på lige under 20.000 kr. til erhvervsklubben.

Men navnene kommer aldrig frem, for offentligheden får kun besked om, at Aalborg Erhvervsklub af 2013 har bidraget med et beløb på over 20.000 kr., når Socialdemokraterne aflægger regnskab efter valget.

Borgmesterkandidat Thomas Kastrup-Larsen bekræfter, at han modtager penge fra klubben:

»Jeg vil bare sige, at det her handler ikke om en eller anden hemmelig loge. Det handler om, at vi overholder alle regler til punkt og prikke.«Har du været vidende om, at nogen medlemmer af klubben har indbetalt over 20.000 kr.?

»Det har jeg ikke haft kendskab til, men det er et organisatorisk anliggende, hvor jeg må henvise til vores partiformand,« siger Kastrup-Larsen, der afviser flere spørgsmål om erhvervsklubben.

Formand for Socialdemokraterne i Aalborg Martin Mølholm siger, at han nu vil stoppe klubbens praksis med at modtage anonyme donationer på over 20.000 kr.

»Jeg er både overrasket og ærgerlig over det her, for det var min klare forventning, at vi ville indberette bidrag over 20.000 kr. Vi ønsker ikke at benytte konstruktioner til at omgå loven,« siger Martin Mølholm.

Han afviser dog at betale pengene tilbage eller oplyse navnene på de tre erhvervsledere.

Berlingske er kommet i besiddelse af et brev, som erhvervsklubben har sendt til mere end 130 virksomheder i Nordjylland for at hverve medlemmer. Heraf fremgår det, at klubbens formål blandt andet er at »støtte valg af socialdemokratisk borgmesterkandidat«. I brevet forklares det videre, hvordan borgmesterkandidaten på klubbens årlige medlemsmøde vil »lægge sine forventninger til det kommende budgetår frem til debat.«

Her får virksomhedsejere, som betaler ind til Thomas Kastrup-Larsens valgkamp altså mulighed for at komme med indvendinger og forslag til kommunens budget, som først behandles politisk i byrådet to måneder senere.

Støtteparti er oprørt

Thomas Kastrup-Larsen står ifølge en meningsmåling i Nordjyske til at få et rødt flertal med opbakning fra bl.a. Enhedslisten. Partiets nordjyske spidskandidat Per Clausen er oprørt over pengeklubben:

»Det er en skandale, at man kan købe sig en særlig adgang til en mand, som har en forventning om at blive borgmester. Thomas Kastrup-Larsen må sætte en stopper for det her, alt andet vil være enormt ødelæggende for hans troværdighed,« siger Per Clausen, der fortsat peger på Kastrup-Larsen som byens næste borgmester.

Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen vurderer, at der intet juridisk angribeligt er ved pengeklubbens konstruktion, men at den strider med lovens ånd. .

»De har fundet en smutvej, som ikke er ulovlig, men den er imod hele ideen med loven. Det problematiske ved disse klubber er, at de er sat i verden for at omgås reglerne,« siger Jørgen Albæk Jensen, der mener, at politikerne bør lave reglerne helt om.

Efter borgerlig model

Ifølge regeringsgrundlaget har regeringen forpligtet sig til at nedsætte et udvalg, der skal granske reglerne, og foreløbigt er Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), ved at undersøge mulighederne.

Forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har i flere år beskæftiget sig med partiernes praksis omkring partistøtte. Han mener, at politikerne bør skynde sig.

»Jeg har hele tiden haft mistanke om, at der er nogen, som bruger disse konstruktioner i pengeklubberne til at omgå partistøttereglerne, men nu har vi det afgørende bevis for, at det faktisk foregår, og derfor bør politikerne vågne op,« siger han.

Borgerlige partier har i årevis samlet penge ind via erhvervsklubber. Bl.a. har Den Liberale Erhvervsklub de seneste 14 år genereret et ukendt millionbeløb til Venstres partikasse, idet erhvervsledere har betalt et kontant beløb til partiet for på jævnlig basis at mødes til lukkede morgenmadsarrangementer med Lars Løkke Rasmussen og andre Venstre-ledere. Konstruktionen er så populær, at partiet er ved at udbrede den til hele landet med decentrale klubber i landets fem regioner.

Partisekretær Claus Richter (V) afviser dog, at Venstre omgår reglerne.

»Muligheden er til stede, men vi har aktivt truffet beslutning om, at vi ikke vil omgås 20.000 kroners-reglen,« siger Claus Richter (V), som dog ikke kan redegøre for, hvad enkelte V-kandidater laver af regler i selvstændige klubber.

Venstres indsamlingsmetoder har i flere år været en torn i øjet på Socialdemokraterne. Men partisekretær Lars Midtiby vil ikke sætte en stopper for Erhvervsklubben i Aalborg.Er det ikke dobbeltmoralsk, at I gennem flere år har kritiseret Venstre for at etablere pengeklubber, mens I selv har én kørende i Aalborg?

»Vi har sagt, at der er et problem med de indsamlingsforeninger, og det synes vi stadig. Jeg noterer mig, at reglerne er overholdt her, men sagen understreger endnu en gang, at der er behov for at se på reglerne,« siger han.

 

TV: S-partisekretær: Vi ønsker åbenhed omkring partiernes økonomi:

Er du på mobilsitet, da klik her.