Peter Skaarup: Vi er klar til at tage ansvar

Dansk Folkeparti kan ikke se problemet i at stå uden for en regering. Partiet kan sagtens tage ansvar som støtteparti, lyder det.

DFerne Peter Skaarup og Kristian Thulesen ankommer til Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Man kan sagtens tage ansvar, selvom man ikke er en del af en regering.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup (DF), efter en række politikere og kommentatorer har sat spørgsmålstegn ved, at Dansk Folkeparti ikke nødvendigvis går med i en regering, selvom det nu er landets andenstørste parti.

Senest har Venstres europaparlamentsmedlem Jens Rohde (V) ligefrem appelleret til, at Dansk Folkeparti skulle påtage sig rollen for at danne en regering.

Men det preller af på Peter Skaarup. Ifølge ham kan man sagtens tage ansvar, selvom man ikke sidder med i en regering.

»Dansk Folkeparti var støtteparti for VK-regeringen gennem ti år, og der tog vi bestemt ansvar. Det gør vi også meget gerne efter det her valg, som er gået rigtig godt. Vi er parate til at tage ansvar. Om det så bliver i en regering eller uden for en regering, det vurderer vi selv. Det handler om, at vi skal have mest indflydelse,« siger han.

»Vi går ikke efter ministertaburetterne som et mål i sig selv. Det er et middel til at nå de politiske mål, vi har. Vi skal kunne se vores vælgere i øjnene efter næste folketingsvalg og sige, at vi har gjort vores yderste for at nå den vej, vi lovede,« siger gruppeformanden.

Dansk Folkeparti er gået til forhandlingerne om et muligt regeringsgrundlag med fire overordnede krav. EU skal fylde mindre, der skal være en strammere retspolitik, ordentlig velfærd med tilstrækkelige midler, og så skal grænsebommene tilbage ved grænsen til Tyskland. Med de ønsker mener Peter Skaarup, at det som udgangspunkt er mest sandsynligt, at partiet vender ryggen til en plads i en kommende regering.

»Det mest sandsynlige er, at Dansk Folkeparti står uden for en regering. Der er nogle helt grundlæggende ting, som vi har lovet vores vælgere, vi vil kæmpe for, så det skal opfyldes, hvis vi skal være med i en regering. Det er ikke sikkert, det kan lade sig gøre,« siger han.