Partistøtte giver bølgegang i blå blok

Venstre og DF har vidt forskellige holdninger til regeringens udspil om partistøtte. Dansk Folkeparti kan godt gå med i en aftale uden Venstre, understreger DF-gruppeformand Peter Skaarup.

Venstre og DF har vidt forskellige holdninger til regeringens udspil om partistøtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens omfattende udspil om nye partistøtte-regler modtages vidt forskelligt hos de største borgerlige partier.

Ifølge et interview i dagens Berlingske med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) vil regeringen blandt andet halvere beløbsgrænserne for åbenhed til 10.000 kroner, og selv lokalafdelinger skal fremover køre med åbne regnskaber, hvis det står til regeringen, som går efter en bred politisk aftale om det betændte politiske tema.

Venstre er modstander af de mest centrale tiltag i udspillet.

»Nedsættelsen af beløbsgrænsen er vi lodret imod. Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at regeringen så direkte er gået efter opstramninger på de områder, hvor de borgerlige partier typisk modtager finansieringsbidrag og helt udeladt opstramninger på områder, hvor venstrefløjen får deres finansiering fra,« siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Hos Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, bliver regeringens udspil derimod grundlæggende modtaget positivt.

Han henviser til, at de seneste måneders skandalesager om partistøtte har vist, at der er et behov for mere åbenhed.

»Det her lyder som nogle fornuftige tiltag. Det giver mening at gøre noget mere for åbenhed, for der har været nogle sager, som tyder på, at der bliver gemt ting og sager rundt omkring. Det skal bare være gennemsigtigt, og det vil det her i høj grad sikre,« lyder det fra Peter Skaarup, som i lighed med Venstre vil se nærmere på den indirekte støtte, som partiet mener tilflyder særligt Socialdemokraterne.

Han mener, at det skal skrives mere konkret ind i lovgivningen, hvornår noget er indirekte partistøtte, og så skal grænsen gerne rykkes i retning af, at mere indirekte støtte tælles med som partistøtte.

Han anerkender dog, at det kan blive svært i praksis at medregne fagbevægelsens egne annoncer som partistøtte, som Venstre har talt for.

»Vi hører fra vores lokalafdelinger, at det er et område, hvor de bliver udkonkurreret af Socialdemokraterne. Man kan nok aldrig få det hele 100 procent frem i lyset, men man kan godt gøre forsøget,« siger han.

Kan I godt gå med i en aftale, uden at Venstre er med?

»Ja, vi har aldrig haft en musketered med nogen partier på den måde. Noget andet er, om det vil være godt, at man undtager bestemte store partier fra en aftale. Det kan man diskutere, men principielt ja, det kan vi godt,« lyder det fra Peter Skaarup.