Parlamentstalsmand opfordrer til topmøde om skattely

EU og USA bør en gang for alle stoppe skattely, mener parlamentets ordfører for emnet, danske Jeppe Kofod.

Der skal et internationalt sambarbejde til at få bugt med skattely, mener Jeppe Kofod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeppe Kofod (S), der står i spidsen for Europaparlamentets arbejde mod skattesvindel, vil have et internationalt topmøde om skattely efter lækagen af oplysninger om omfattende skattely i Panama.

Opfordringen kommer efter, at USA's præsident, Barack Obama, har kaldt skatteunddragelse et stort globalt problem.

- USA melder positivt ud, og nu skal EU at tage initiativ til at finde løsninger, der kan bekæmpe international skattefusk, skriver Jeppe Kofod i en kommentar.

Obamas udtalelser om det, der er blevet døbt Panama-papirerne, kom dagen efter, at det amerikanske finansministerium strammede reglerne for amerikanske virksomheder, der flytter deres adresse i skattely, men bevarer produktionen i USA.

Og Jeppe Kofod er helt enig i, at problemet med skattely er globalt. Derfor mener han, at regeringsledere som netop Obama, den tyske kansler Angerla Merkel og ikke mindst britiske David Cameron burde sætte sig sammen og tale om emnet.

- Hvis Obama, Merkel, Tusk (EU's præsident, red.) og Cameron sætter sig sammen, lægger man et maksimalt politisk pres på skattelylandene, og Cameron ville blive nødt til at rydde op i sin egen butik, mener Jeppe Kofod.

Han henviser til Kanaløerne, De britiske jomfruøer og andre Commonwealth-lande, som sættes i forbindelse med skattely.

- EU skal sammen med USA intensivere indsatsen for at sortliste skattelylande. Det skaber større gennemsigtighed og gør det sværere for skattesnydere at gemme sig i Panama og andre skattelylande, lyder det fra den danske EU-parlamentariker.

/ritzau/