Østergaard løfter sløret for anstrengt samarbejde med S

I et interview fortæller den radikale leder, Morten Østergaard, at regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne var alt andet end harmonisk.

Foto: Henning Bagger

»Man kan konstatere, at Morten Østergaard gang på gang bliver hældt ned ad brættet af den socialdemokratiske ledelse med finansminister Bjarne Corydon i spidsen, og det står klart, at det er Socialdemokraterne, der bestemmer«.

Ordene tilhører Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, og de faldt tilbage i april, godt otte måneder efter, at Margrethe Vestager højst overraskende strøg til Bruxelles for at blive EU-kommissær og overlod ledelsen af de Radikale og den magtfulde post som økonomi- og indenrigsminister til Morten Østergaard (R).

Den udskiftning forskød magtbalancen i regeringen, hvor Socialdemokraterne lykkedes med at vippe de Radikale væk fra styrepinden, lød analysen fra Thomas Larsen i foråret.

Og nu bekræfter Morten Østergaard i et interview med Euroman, at han allerede ved det første møde med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blev testet på sin viljestyrke.

»Det møde husker jeg som den første gang, hvor jeg mærkede det pres, man er udsat for som leder. Helle ville teste min styrke, og der blev med det samme mast på med, at vi skulle ændre dagpengereformen,« fortæller han til magasinet.

»Jeg tænkte grundlæggende, at det var mærkeligt at tro, at jeg som min første gerning som leder for de radikale ville rulle vores reformer tilbage. Sådan en underlig idé om, at det kun var Margrethe, der mente det, og vi andre mente noget andet,« fortsætter han.

Den halvdårlige start blev indledningen på et samarbejde, der politisk aldrig nåede stormfulde højder, indrømmer Morten Østergaard, der i stedet satte hårdt mod hårdt.

»Så tænker man med sig selv: Det skal blive løgn. Og det var det, der gjorde, at det aldrig blev den nye start, det kunne være blevet. De ville teste min rygrad. Og rygrad er det eneste, man har at holde sig til i politik. Hvis man først viser, man ikke har nogen, så bliver rigtig meget ligegyldigt,« siger han interviewet med Euroman.

Undervejs i valgkampen stod uenighederne mellem Socialdemokraterne og de Radikale flere gange i lys lue. Særligt på flygtningespørgsmålet havde de to partier vanskeligt ved at finde fælles fodslag, og Morten Østergaard kan da også fortælle, at kommunikationen mellem de to partier var temmelig knap under den tre uger lange valgkamp.

»Vi blev enige om at fremlægge den plan, vi gik til valg på, ellers var der ingen koordinering i løbet af valgkampen. Helle og jeg mødtes i Aalborg en dag, men ellers var der ingen kommunikation mellem os. Jeg synes jo, det illustrerer det, jeg har sagt med den fremherskende mentalitet hos S. Jeg havde flere gange opfordret til en fælles planlægning af valgkampen, men det blev aldrig til noget,« siger han i dag til Euroman.

Han slår dog samtidig fast, at han overordnet var glad for samarbejdet med Helle Thorning-Schmidt, og at der generelt har været en god stemning mellem de to partiledere. Han siger også, SFs exit fra regeringen gjorde tingene nemmere.

Foto: Keld Navntoft.

Trods de åbenlyse vanskeligheder i den forgangne valgperiode, er han dog optimistisk i forhold til at danne regering med Socialdemokraterne i fremtiden:

»Derfor er jeg også så glad for, at jeg har et rigtig godt forhold til Mette (Frederiksen, red.), så vi forhåbentlig kan danne regering igen. Det er det kunstneriske indtryk og ikke indholdet, der kunne være bedre. Men hvis man bliver bragt i en situation helt fra starten, hvor man som vælger får det indtryk, at der er lidt uenighed blandt ekspedienterne om, hvordan tingene skal være, så gider folk ikke gå ind i butikken.«

»Helle ville teste min styrke.«

Posted by Berlingske on 23. juli 2015