Radikalt bagland kritiserer ufokuseret valgkamp

Danskerne straffede sidste uge de Radikale ved folketingsvalget, da partiet blev mere end halveret. Det får nu flere fremtrædende radikale skikkelser til at rette kritik mod en ufokuseret og forvirrende valgkamp.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikales folketingsgruppe måtte efter folketingsvalget sidste uge se sig mere end halveret, efter det kun lykkedes partiet at samle 4,6 procent af stemmerne.

Valglussingen fører nu til hård kritik fra flere medlemmer af partiets bagland og kendere af partiet, her inden hovedbestyrelsen skal mødes lørdag for at evaluere valgkampen, skriver dr.dk.

»Økonomi fyldte for meget. Vi trængte aldrig igennem med det grønne og de sociale budskaber,« siger Anders Thomsen, der er medlem af partiets hovedbestyrelse og tidligere formand for radikale i København.

»Et godt eksempel er boligskatterne. Det kom til at fremstå som om, vi bare ville hæve boligskatterne, selv om forslaget faktisk ville betyde, at mange ville få lavere grundskyld. Men det er svært at få med i en kort valgkamp, hvor man ikke har meget taletid,« siger han til DR.

Anders Thomsen bakkes op af blandt andre den tidligere landsformand for de radikale Søren Bald, der kalder partiets valgkamp »flagrende« og »forvirrende«, fordi de Radikale kom med for mange udspil.

Også chefredaktøren på Skive Folkeblad og formand for den radikale redaktørforening, Ole Dall, er ude med riven, efter partileder Morten Østergaard (R) kun fik skrabet otte mandater sammen til partiet i Folketinget.

Ole Dall skriver i et brev til medlemmerne af de Radikales hovedbestyrelse, at han frygter for partiets fremtid, hvis ikke der sættes ind i tide.

»Blandt de første evalueringer blev der fra flere radikale sagt, at man havde ført »en fantastisk valgkamp«. Jo vist, der var både energi og budskaber, men når man bliver mere end halveret, og når man f.eks. i kredse som Ringkøbing, Thisted og Lolland nu er under spærregrænsen på to procent, så skal alvoren i selvransagelsen indfinde sig - hvis ikke partiets parlamentariske fremtid skal komme i reel fare,« skriver Ole Dall ifølge TV2.

De Radikales landsformand Klaus Frandsen (R), udtalte tidligere på ugen til Politiken, at partiet ikke formåede at trænge gennem lydmuren i valgkampen.

»Vi havde for meget, vi skulle ud med på for kort tid. Vi fik ikke solgt de enkelte budskaber ordentligt igennem,« sagde Klaus Frandsen.

De Radikales hovedbestyrelse evaluerer valgkampen lørdag på Hotel Nyborg Strand. Morten Østergaard har ikke ønsket at udtale sig til DR om kritikken.