Mette Frederiksen vil låse udlændingepolitik i bred aftale

Danskerne skal stole på Socialdemokratiets udlændingekurs. Mette Frederiksen vil have lov at lægge linjen.

Danskerne skal stole på Socialdemokratiets udlændingekurs. Mette Frederiksen vil have lov at lægge linjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er på tide at bilægge årtiers strid om dansk udlændingepolitik i en bred aftale hen over den politiske midte.

Sådan lyder opfordringen fra Socialdemokratiets partiformand, Mette Frederiksen, da hun søndag taler ved partiets kongres i Aalborg.

»Lad os få lavet en bred aftale på udlændingeområdet. Så majoriteten af danskerne ved, hvad de kan regne med.«

»Dansk Folkeparti, SF og de borgerlige partier: Vil I være med eller ej,« spørger Mette Frederiksen.

Et forlig vil binde partierne til en politisk aftale, også efter et valg. Dermed vil der ikke være tvivl om, hvad udlændingepolitikken er, hvis Socialdemokratiet skulle få regeringsmagten baseret på støtte fra De Radikale.

Og danskernes tillid til, at Socialdemokratiet vil holde fast i sin stramme udlændingekurs, er afgørende for partiet, fastslår Mette Frederiksen i sin tale.

Formanden beder sine partifæller om at stole på, at hun kan finde den rette balance, også når det kommer til udlændingepolitik.

»Der er nogle, der har tabt deres tillid til os. Den tillid skal vi gøre os fortjent til igen. Det kan vi kun, hvis vi ikke lover mere, end vi kan holde,« siger Mette Frederiksen.

»Vi kan kun vinde danskernes tillid, hvis de altid kan stole på os. Og de altid kan stole på mig.«

»I har valgt mig som jeres formand. Og I vidste godt, hvad I gik ind til,« siger Mette Frederiksen.

Lørdag afkrævede Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, Mette Frederiksen en garanti for, at De Radikale ikke får indflydelse på udlændingepolitikken, hvis hun får magten.

Et forlig om udlændingepolitikken vil være en sådan forsikring, mener Mette Frederiksen.

Hun stillede et lignende forslag om et nationalt kompromis på udlændingeområdet på partiets kongres for to år siden. Men det blev aldrig til noget. Til spørgsmålet om, hvorfor det skulle være anderledes nu, siger hun:

»Når Kristian Thulesen Dahl er så optaget af, hvad der sker på udlændingeområdet, hvis der kommer en ny regering, så kan vi få det lagt fast nu.«

Venstre er ikke interesseret i at indgå forlig, lader fungerende politisk ordfører Louise Schack Elholm forstå.

»Vi mener, at vi får den skarpeste udlændingepolitik, ved at vi i blå blok står sammen med Dansk Folkeparti. Der ved vi, at vi historisk set får gode resultater.«

Hun mener ikke, at den tilnærmelse, Socialdemokratiet har foretaget til Dansk Folkeparti, er reel. Blandt andet har Socialdemokratiet ikke tilsluttet sig integrationsydelsen, påpeger hun.

/ritzau/