Mette F.: Mænd der køber sex kan ikke passe et arbejde

Socialdemokratiets formand er lodret imod købesex, men ønsker dog ikke længere at forbyde det.

- Jeg tror ikke, at en kunde hos en prostitueret bagefter kan gå ind og undervise en skoleklasse eller dømme i en retssal eller være politiker, politimand, eller hvad han er, på en måde, som er foreneligt med det, vi opfatter som ligestilling og respekt mellem kønnene. Sådan lyder det fra S-formand Mette Frederiksen i en ny portrætbog. Scanpix/Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hvis en mand køber sig til sex med en kvinde, er han ikke i stand til at varetage sit arbejde som eksempelvis lærer, politimand eller politiker.

Det mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i en ny portrætbog, "Mette F.", skriver Jyllands-Posten.

- Jeg tror ikke, at en kunde hos en prostitueret bagefter kan gå ind og undervise en skoleklasse eller dømme i en retssal eller være politiker, politimand, eller hvad han er, på en måde, som er foreneligt med det, vi opfatter som ligestilling og respekt mellem kønnene, siger hun.

Det står ikke umiddelbart klart, om - og i givet fald hvordan - Mette Frederiksen vil sætte handling bag sine ord om prostitutionskunders evne til at arbejde.

Omkring hver sjette danske mand i alderen 18-65 år har købt sex.

Det viser en kortlægning af prostitutionsefterspørgslen, som Rambøll ifølge Jyllands-Posten lavede i 2013.

S-formandens holdning til de cirka 270.000 danske mænd, som dermed må formodes at have været hos en prostitueret, er dog ikke helt ny.

Så tidligt som i 2001 opfordrede den dengang nyvalgte folketingspolitiker og kulturordfører i Politiken til et forbud mod købesex med ordene:

- I dag er det ikke kun de fede, gamle og ildelugtende mænd, der besøger prostituerede. Det er alle slags mænd, som gør det.

Men til forskel fra dengang mener Mette Frederiksen ikke længere, at et forbud er vejen at gå.

I den nye bog af Berlingske-journalisterne Bent Winther og Peter Burhøi siger hun:

- Vi bliver nødt til at lytte til mange af dem, der er i miljøet, som er meget bange for det forbud, fordi det vil føre mange andre ting med sig. Så min modstand mod prostitution er fuldstændig intakt, og den er meget indædt, for jeg synes, at det er forkert.

- Men spørgsmålet er, hvor meget vi kan flytte kulturelt, og hvor meget vi kan med lovgivning. Jeg er ikke fast i kødet på noget af det. Loven flytter noget. Men kultur flytter mere, og nogle gange kan man flytte kulturen ved at flytte lovgivningen.

Formand i Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen siger til Jyllands-Posten, at han er imod en diskvalificering af de lærere, der har været hos en prostitueret.

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), kritiserer S-formanden.

- Jeg synes, at man skal være forsigtig med som toppolitiker fra Christiansborg at opstille principper for en form for moralsk valgbarhed, og der burde være væsentligere ting for Mette Frederiksen at gå op i.

- Det er og bliver et anliggende mellem en kandidat og vælgerne, siger Pia Kjærsgaard til avisen.

/ritzau/