Mail belaster Carl Holst i sag om spindoktor

En e-mail viser, at en medarbejder lønnet af Region Syddanmark bistod Carl Holst under valgkampen. Det har Holst ellers to gange fuldstændig afvist.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere formand for Region Syddanmark, nuværende forsvarsminister Carl Holst (V), er under voksende mistanke for at bruge regionens penge på at hyre en kampagnemedarbejder, der under valgkampen i juni bistod Holst med at blive valgt til Folketinget.

Medarbejderen, Christian Ingemann Nielsen, blev ansat i Region Syddanmark i august 2014 og stoppede 27. juni 2015, ni dage efter valget - og blev siden særlig rådgiver for Carl Holst i Forsvarsministeriet.

Dette sammenfald fik i sidste uge lokale politikere til at rejse mistanken om, at Ingemann Nielsen, mens han blev lønnet af regionen, arbejdede for Carl Holsts kandidatur og valg.

Carl Holst har fuldstændigt afvist, at den pågældende medarbejder har ført valgkamp for Holst. Han var i stedet ansat i regionens projekt »Smart velfærd og vækst«, oplyser forsvarsministeren.

»Jeg vil 100 procent afvise, at han har ført valgkamp for mig,« sagde Holst lørdag til Vejle Amts Folkeblad.

Dagen efter sagde han til Ekstra Bladet om den ansatte medarbejder, at »han var ikke min bistand i valgkampen. Det var ikke det, han var ansat til«.

Men en e-mail, sendt til Radio24syv under valgkampen, viser imidlertid, at den pågældende person – stik mod Holsts forsikringer – direkte bistod Holst under valgkampen.

Radioen bad under valgkampen Carl Holst besvare en række spørgsmål om brugerbetaling i sundhedsvæsenet og modtog 7. juni – 11 dage før valget - en mail fra medarbejder Christian Ingemann Nielsen, der på vegne af Carl Holst informerede om, hvordan Thorning-regeringen havde indført brugerbetaling.

Det var på det tidspunkt ventet, at Carl Holst, med sin baggrund i regionspolitik, i tilfælde af borgerlig valgsejr ville blive sundheds - eller indenrigsminister.

I mailen, som blev sendt fra Christian Ingemanns Nielsens mailadresse i Region Syddanmark, hed det:

»Hej. På vegne af Carl Holst: Thorning-regeringen har indført øget brugerbetaling på i hvert fald to områder: Tandrensning - hvilket skulle finansiere nye fængsler. Rejsesygesikring - hvor det gule offentlige sygesikringskort ikke længere gælder, og hvor det blå ikke dækker fuldt ud.«

Radio24syv brugte aldrig oplysningerne.

Radio24syv har bedt lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, om at vurdere mailen. Han mener, at reglerne er brudt »i det øjeblik«, Christian Ingemann Nielsen sendte mailen til Radio24syv.

»Der er ingen tvivl om, at medarbejderen her er ude med hjælp til at besvare spørgsmål i relation til politikerens personlige valgkamp. I det isolerede tilfælde mener jeg, at grænsen er overtrådt,« siger Sten Bøsning til Radio24syv og forklarer, at det er i strid med kommunalfuldmagten, når regionen finansierer en personlig valgkampagne.

Mailen fra Christian Ingemann Nielsen beviser, ifølge Karsten Uno Petersen, der er socialdemokratisk medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, at Carl Holst havde en skattebetalt kampagnemedarbejder.

»Det er et klart bevis. Christian Ingemann har på sin regionsmail for Carl Holst sendt svar på et landspolitisk spørgsmål, som har været relateret til folketingsvalgkampen,« siger han til Radio24syv og kræver nu en ekstern undersøgelse af sagen.

»Det er alvorligt, for når vi modtager midler, skal de bruges effektivt på sundhed og regional udvikling. De skal ikke bruges på at føre valgkamp for en regionrådsformand. Så er vi henne i misbrug af offentlige midler. Vi vil have fuld klarhed over det her, og vi vil gå målrettet efter at få lavet en tilbundsgående undersøgelse af det, og det bliver formentlig en ekstern part, som skal bore i det,« siger Karsten Uno Petersen, som undrede sig, da Christian Ingemann Nielsen for nylig blev ansat som særlig rådgiver for forsvarsministeren.

Her fremgik det på ministeriets hjemmeside, at Christian Ingemann Nielsen kom fra en stilling som »presserådgiver for direktionen i Region Syddanmark«, men Karsten Uno Petersen havde aldrig hørt om manden.

»Jeg havde ingen anelse om, hvem det var, og derfor var det en smule mærkeligt at læse,« siger Karsten Uno Petersen.

Hverken Christian Ingemann Nielsen eller Carl Holst har ønsket at medvirke hos Radio24syv, men forsvarsminister Carl Holst skriver i en SMS:

»Den pågældende mail - der udelukkende omhandler noget rent faktuelt og intet holdningsmæssigt – blev sendt på min foranledning. Jeg erindrer i øvrigt ikke, at jeg blev kontaktet som folketingskandidat, men som regionsrådsformand og næstformand for Danske Regioner.«