To e-mails og en ny SMS-besked belaster Carl Holst

Forsvarsministeren afviser selv, at der er noget at komme efter. Men sagen er »meget belastende for Carl Holst«, fastholder Socialdemokraterne.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om forsvarsminister Carls Holst særlige rådgiver, Christian Ingemann Nielsen, og dennes rolle før og under valgkampen har tirsdag taget en ny drejning.

Og det centrale spørgsmål om, hvorvidt Ingemann førte valgkamp for Carl Holst, da han var på løningslisten i Region Syddanmark, er fortsat uklar.

TV 2 Fyn har tirsdag offentliggjort en SMS-besked, som Carl Holst selv sendte til en journalist på mediet 8. oktober. I den besked heddder det:

»Må jeg foreslå for fremtiden, at ønsker om interview sker ved kontakt til Christian Ingemann. Christian har adgang til min kalender og kan tage imod besked om formål, ramme , vinkel osv. for interviewet,« skriver TV 2 Fyn.

Tidligere i dag har Radio24syv beskrevet en mail, som ligeledes er med til at rette fokus på Ingemanns rolle.

Radioen bad under valgkampen tidligere i år Holst besvare en række spørgsmål om brugerbetaling.

Den 7. juni - hvilket vil sige 11 dage før valget - modtog radioen en mail fra Christian Ingemann Nielsen, som på vegne af Holst forklarer, hvordan Helle Thorning-Schmidts regering har indført brugerbetaling

I mailen, som blev sendt fra Christian Ingemann Nielsens mailadresse i Region Syddanmark, hed det ifølge Radio24syv:

»Hej. På vegne af Carl Holst: Thorning-regeringen har indført øget brugerbetaling på i hvert fald to områder: Tandrensning - hvilket skulle finansiere nye fængsler. Rejsesygesikring - hvor det gule offentlige sygesikringskort ikke længere gælder, og hvor det blå ikke dækker fuldt ud.«

Ingemann bad om debatemner under valgkamp

DR skriver desuden i dag, hvordan Christian Ingemann på vegne af Carls Holst bad om emnerne i en valgdebat på P4 Syd. Det selvom DR Syd selv havde kontaktet Holst på mail angående debatten.

Den efterfølgende mailkorrespondance gik herefter gennem Ingemann, skriver DR.

Forsvarsminister Carl Holst (V) ønskede tirsdag formiddag ikke at kommentere SMS-beskeden, som TV2 Fyn i dag omtaler, over for Politiko.dk.

Det gør hans særlige rådgiver, Christian Ingemann Nielsen, heller ikke.

Men via sin særlige rådgiver henviser Carl Holst til det stillingsopslag, som Christian Ingemann Nielsen i sin tid blev ansat på baggrund af.

Her fremgår det, at kommunikationsmedarbejderen, som Region Syddanmark søgte, »kan indgå i den løbende daglige betjening af den øverste administrative og politiske ledelse.«

Det vil sige, oplyser Carl Holst gennem sin særlige rådgiver, blandt andet Carl Holst.

Senere i jobbeskrivelsen står desuden:

»Jobbet er varieret, og du kommer til at rådgive om, hvordan vi bedst når ud over rampen med vores budskaber. Du skal samtidig kunne føre din rådgivning til konkrete strategier, planer, handlinger og resultater. Og endelig skal du være med til at løse nogle af de mange forefaldende opgaver, som også er hverdagen i et travlt ledelsessekretariat.«.

Se jobbeskrivelsen her. Artiklen fortsætter under billedet.

S: Alt skal frem nu

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener, at sagen er »meget belastende for Carl Holst«.

»SMSen er jo endnu et led i den kæde af dybt belast dokumenter, der er på, at Carl Holst har talt usandt, når han har påstået, at denne medarbejder ikke har ført personlig valgkamp for Carl Holst. Carl Holst må komme på banen hurtigst muligt og forklare, hvordan det her kan hænge sammen,« siger Trine Bramsen til politiko.dk.

Men den her sms er jo ifølge TV2 Fyn sendt den 8. oktober 2014. Så der har Christian Ingemann jo i hvert fald ikke ført valgkamp for Carl Holst?

»Hvis det handler om, at man personlig skal sørge for, at der bliver lavet aftaler og interviews, og at Carl Holst kan komme ud med sin politik, så er der jo tale om en personlig politisk rådgiver, og det er jo det, Carl Holst siger, der ikke er tale om. De to ting hænger jo ikke sammen – begge dele kan jo ikke være rigtige på samme tid. Derfor må de finde ud af, hvad der er op og ned, og Carl Holst må komme ud og forklare sig. Jeg synes, det er problematisk, at man taler usandt«.

Ifølge stillingsopslaget, som Christian Ingemann Nielsen har søgt og fået, dengang han fik jobbet i Region Syddanmark, kan vedkommende, der får jobbet, »indgå i den løbende daglige betjening af den øverste administrative og politiske ledelse«. Det giver vel Christian Ingemann Nielsen lov til, i hvert fald 8. oktober 2014, at agere politisk rådgiver for Carl Holst?

»Det hænger bare ikke sammen med det, Carl Holst var ude og sige i går, hvor han afviste enhver form for politisk betjening, og hvor han afviste, at det skulle være formålet med stillingen. Carl Holst må forklare, hvad der er op og ned. Og er der tale om, at man som medarbejder har været inde over valgkampen under valgkampen og bidrage til, at Carl Holst blev valgt til Folketinget, så gør det sagen endnu mere problematisk.«

Men er du enig i, at når der står i stillingsbeskrivelsen, at vedkommende, der bliver ansat, »kan indgå i den løbende daglige betjening af den øverste administrative og politiske ledelse«, gør det acceptabelt…

»Nej. Jeg synes, at det er problematisk, at Carl Holst siger et samtidig med, at der er oplysninger, der peger i alle mulige andre retninger. Det hele kan ikke være sandt på samme tid. En minister taler altså under ministeransvar, så Carl Holst må på banen og forklare sig. Og er der tale om, at Carl Holst har talt usandt og at skatteyderpenge har været brugt til at servicere en politiker i en valgkamp, så er det dybt problematisk«.

Hvor dybt problematisk?

»Jamen, det er meget problematisk. Skatteyderne skal ikke betale for en valgkampsmedarbejder, og en minister må ikke lyve. Det tror jeg står klart for alle og enhver, og i så fald vil vi se med meget stor alvor på det fra Folketingets side«.

Hvad betyder det?

»Nu vil jeg have alle oplysninger frem, og så må vi i Forsvarsudvalget tage en drøftelse af, hvilke konsekvenser, det skal have.«

Holst: Der er intet at komme efter

Forsvarsminister Carl Holst (V) ville klokken 12.30 gerne kommentere sagen over for TV2 News. Og Carl Holst mener stadig ikke, der er noget at komme efter.

Carl Holst mener, at Christian Ingemann Nielsen, helt efter reglerne, har løst opgaver som den del af ledelsessekretariatet i Region Syddanmark, som han var ansat til.

»Han har ført min kalender sammen med andre gode kræfter i forhold til at få min valgkamp til at hænge sammen,« siger Carl Holst til TV2 News.
Carl Holst understreger, at Christian Ingemann Nielsen i hans øjne udelukkende har besvaret kalendermæssige spørgsmål for Holst under valgkampen.

»Jeg mener ikke, han har ført valgkamp for mig. Han har løst nogle opgaver, som skulle løses uanset, om der var valgkamp eller ej.«