Mærsk donerede fire millioner kroner til partier, der forhandler om en ny Nordsøaftale - med Mærsk

I løbet af 2015 gav A.P. Møller-Mærsk i alt fire millioner kroner i partistøtte til fem partier, der alle er en del af de forhandlinger, der måske ender med en revidering af Nordsøaftalen fra 2003, som staten indgik med netop Mærsk.

Det er 25 år siden, den første gas blev hentet op fra Nordsøen. På billedet ses Tyra Vest-feltet i Nordsøen. FOTO: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk gav i 2015 fire millioner kroner i støtte til Venstre, de Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti samt Radikale Venstre.

Det skriver Information.

Beløbet er kommet frem, efter at Mærsk har valgt at svare det tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten, Frank Aaen, fra foreningen Kritiske Aktionærer.

»Vi modtog en række ansøgninger om økonomiske bidrag til valgforberedelser forud for folketingsvalget i 2015 og gav økonomiske bidrag til fem politiske partier (Venstre, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) på i alt 4 mio.kr,« oplyser en medarbejder fra koncernens Investor Relations-afdeling ifølge Information.

A.P. Møller-Mærsk har ikke oplyst, hvor mange penge man har givet til de enkelte partier, der alle, undtagen Liberal Alliance, var en del af Nordsø-aftalen fra 2003.

Ifølge partistøttereglerne skal partierne kun oplyse, hvem der støtter med over 20.000 kroner, men ikke hvor meget de enkelte bidragydere giver. Og de nye oplysninger bliver kritiseret af Enhedslisten.

»Det er præcis de partier, som sidder og forhandler en aftale om Nordsøen, og som kan koste skatteborgerne rigtigt, rigtigt mange penge. Særligt når partierne sidder i en konkret forhandling burde de frasige sig den støtte. Det er en helt åbenlys interessekonflikt, som ikke er klædelig i et demokrati,« siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper til Information.

De Radikale har i deres regnskab for 2015 skrevet, at partiet har modtaget 500.000 kr. A.P. Møller-Mærsk.

Forhandlinger om en ny aftale

Staten forhandler i øjeblikket med netop A.P. Møller-Mærsk om en ny aftale omkring skatteforholdene i Nordsøen – selvom aftalen fra 2003 skulle gælde helt frem til 2042.

A.P. Møller-Mærsk har tidligere truet med at lukke gasfeltet Tyra, som producerer og distribuerer 90 procent af det danske gasforbrug. A.P. Møller Mærsk kræver en lempeligere beskatning i forhold til den aftale, der blev indgået i 2003. Gasfeltet Tyra står over for en genopbygning og opgradering for op imod 30 mia. kr.

Allerede i april sidste år lød det fra Mærsk, at man vil lukke ned for produktionen, hvis der ikke blev fundet en aftale i 2016.

»Produktionen fra Tyra Øst og Vest vil lukke ned fra oktober 2018, hvis ikke det i løbet af 2016 lykkes at identificere en økonomisk rentabel løsning,« sagde Martin Rune Pedersen, der er direktør for Maersk Oil Denmark til Berlingske Business dengang.

Forhandlingerne om en ny Nordsøaftale er stadig igang og føres mellem Klima- og Energiministeriet assisteret af Finansministeriet på den ene side og Mærsk på den anden side.

Tidligere har både Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti udtalt, at de har stor forståelse for, at Mærsk gerne vil have økonomisk hjælp i forbindelse med aktiviteterne i Nordsøen.

Lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet er ekspert i partistøttereglerne og siger til Information, at hun mener, Enhedslisten har en pointe med deres kritik af partistøtten fra Mærsk.

Mærsk understreger i en mail til Information, at der ikke er stillet nogen krav til de partier, der har modtaget støtte fra selskabet.