Havmølle-branche forventer medvind efter nordsøaftale

Både rederier og energiselskaberne forudser store gevinster ved nordsø-aftale.

Danske virksomheder vil få glæde af nordsø-aftale, spår Danmarks Rederiforening og Dansk Energi. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aftalen mellem nordsø-landene og EU om et indre marked for energi skabt af havvindmøller bliver modtaget med jubel hos både de danske rederier og energiselskaber.

- I hele værdikæden fra dem, der er investerer i vindmøller til dem, der leverer og servicerer havvindmøller, er vi så at sige verdensmestre i havvindmøller, fordi vi har øvet os i mange år, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

- Derfor kan det kun dryppe af på Danmark, når landene rundt om Nordsøen koncentrerer sig om at lave det her initiativ. Der er noget at glæde sig til.

Både han og direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegård bygger deres store forventninger på de hidtidige erfaringer.

- I Danmarks Rederiforening har vi det rederi, der har sat flest havvindmøller op. Vi har et rigtig godt afsæt for at tage nye markedsdele, siger Jakob Ullegård.

Begge glæder de sig over, at reglerne på tværs af landene nu standardiseres, samt at det nu bliver muligt, at eksempelvis andre lande kan lave projekter i dansk farvand. Det kan nemlig lokke ordrer på vedligeholdelse og anden service til Danmark.

Den nye aftale kan dog ikke erstatte statslige investeringer. Under de nuværende forhandlinger om afskaffelsen af PSO-afgiften har regeringen blandt andet foreslået, at der skal skrues ned for investeringerne i havvindmølleparker.

Og der er stadig brug for statslige investeringer fra Danmark eller fra anden side for at sænke prisen på elektricitet fra havvindmøller, mener Jakob Ullegård fra Danmarks Rederiforening

- Du får ingen havvindmøller op uden statslige investeringer. Det handler om, at havvind i dag endnu ikke er lige så konkurrencedygtig som vind på land, siger han.

- Det gælder alle nye teknologier, at desto mere vi får op, desto flere erfaringer får vi, desto billigere bliver det.

/ritzau/