Løkkes regeringstid bliver det muliges kunst

Lars Løkke Rasmussens anden tørn i Statsministeriet kommer til at bære præg af kompromiser og tovtrækkeri.

Lars Løkke præsenterede søndag sin nye regering på Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Ikke én eneste gang står ordet »udgiftsstop« i Venstres 36 sider lange regeringsgrundlag. Udgiftsstoppet - eller nulvæksten, som politiske fjender ynder at kalde fænomenet - var ellers et af Lars Løkke Rasmussens (V) mærkesager under valgkampen.

Men med en vælgerlussing og et markant styrket Dansk Folkeparti har den nyudnævnte statsminister måttet skyde en hvid pil efter planen.

»Vi har lyttet til valgets tale. Det offentlige forbrug kommer til at vokse under denne regering på områder som ældre, sundhed, tryghed. Men de styrbare offentlige udgifter skal holdes i ro,« sagde Lars Løkke, da han genindtog talerstolen i Statsministeriet.

Regeringsgrundlaget, der bebuder skattelettelser i top og bund, et kontanthjælpsloft og en strammere udlændingepolitik, skal heller ikke ses som et drømmekatalog for Venstre. Med en smal mindretalsregering i ryggen er Løkke klar over, at han skal ud og lave kompromisser.

Spørger man Lars Løkke Rasmussens parlamentariske grundlag, bærer regeringsgrundlaget dog stadig præg af, at det er skrevet af en etpartiregering.

Formanden for blå bloks største parti, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (DF), savner indrømmelser på velfærdsområdet - især for ældre, sundhed og politi - og en sikkerhed for, at der findes penge til sygehusene. Han påpeger samtidig, at DF-kravet om øget grænsekontrol heller ikke er blevet imødekommet.

Reaktionerne i blå blok borger ifølge BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, i det hele taget for en regeringsperiode med heftige debatter.

»Når man lytter til Kristian Thulesen Dahl, så lyder han ikke som formanden for et støtteparti. Han virker som en fuldtunet oppositionspolitiker. DF ønsker åbenlyst at sende et klart signal om, at Venstre skal oppe sig, og det samme gør Liberal Alliance,« siger hun.

Hos de Konservative mener partiformand Søren Pape Poulsen (K), at Løkke har malet med den brede pensel. Men sådan er politik nu engang, lyder det fra Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen (LA):

»Der skal gives og tages, og sådan er det. Dem, der godt vil have en større offentlig sektor, skal jo give noget til folk, der vil noget andet. Liberal Alliance er imod en større offentlig sektor, men vi vil til gengæld gerne have lavere skat,« siger han.

I rød blok hæfter SF og Enhedslisten sig ved, at Løkke vil nedlægge Irakkommissionen - i venstrefløjens optik for at skåne tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for de konklusioner, kommissionen kunne drage omkring grundlaget for at gå i krig i Irak.

Fra Socialdemokraterne kan Løkke forvente både modspil og medspil, lød beskeden fra Mette Frederiksen (S), der søndag blev valgt som partiformand kort efter, Lars Løkke var blevet taget i ed hos Dronningen.

»Når vi sammen kan skabe resultater, der er de rigtige for Danmark - så er vi din medspiller. Men når du skævvrider Danmark og glemmer at tænke på dem, der har mindst - så er vi din hårdeste modspiller,« sagde Mette Frederiksen i sin tale på Socialdemokraternes kongres direkte henvendt til Løkke.

Mandag er der store skiftedag i ministerierne, når Løkkes 16 ministre skal indtage deres nye domæner. Og inden ugen er omme har regeringen bebudet, at den vil præsentere sit første lovforslag på udlændingeområdet.