Kommentator: Venstres pres på landbrugspakke forklarer krise

Under udformningen af landbrugspakken blev embedsmænd i miljøministeriet udsat fra pres fra Venstre.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringstoppen var dybt involveret i regeringens omstridte landbrugspakke, hvilket kaster lys over den regeringskrise, som endte med at koste miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet.

Det mener Erik Holstein, politisk kommentator ved netavisen Altinget. Oplysninger tyder ifølge Berlingske på, at embedsmænd i ministeriet blev udsat for et systematisk pres fra Venstre og landbruget.

- Det kaster lys over, hvorfor Løkke optrådte så hidsigt i sagen om landbrugspakken.

- Det er ret usædvanligt, at en statsminister for en mandatmæssig svag mindretalsregering skruer sig helt op og nærmest er villig til at sætte regeringens liv på spil for en minister, der ikke hører til de mest centrale, siger Erik Holstein.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) truede med at udskrive valg, men det endte med, at De Konservative væltede Eva Kjer Hansen.

Berlingske skriver torsdag, at embedsmænd blev indkaldt til møder med en stribe Venstre-ministre.

Ifølge avisens "centrale kilder" handlede møderne især om at lægge maksimalt pres på Eva Kjer Hansen og hendes embedsfolk til at favorisere landbruget mest muligt.

- Det er klart, når den samlede regering har været mere involveret i sagen og været med til at lægge pres på hele systemet for at få landbrugspakke igennem, så bliver hans ageren mere logisk, siger Erik Holstein.

Og presset på embedsmændene skyldes Venstres ringe opbakning ved folketingsvalget samt statsministerens personlige sager fra før valget, lyder analysen:

- Venstres dårlige valgresultat i landområder med Sønderjylland som klart eksempel. Generelt har man tab i landområder og er presset på det naturlige vælgersegment, som man ellers har haft særret til tidligere.

- Løkke havde personligt størst problemer med sit formandskab i landbrugsvenstre. Her var man mest oprørt over hans ageren med bilag og alle de andre ting, der var ved at koste ham posten.

- For partiet og ham personligt var det rigtig vigtigt at få repareret forbindelsen.

Statsministeren er blevet kaldt i samråd af Enhedslisten.

/ritzau/