Køb af nye kampfly udskydes

Regeringen og DF er blevet enige om at forlænge F16 flyenes levetid med to år. Samtidig tyder alt på, at typevalget af afløseren for F16 også udskydes i et par år. De øvrige partier er enige.

F16 jagerfly på natflyvning fra Flyvestation Aalborg. Nu får kampflyet to år ekstra på vingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Dansk Folkeparti er i dag blevet enige om at forlænge de nuværende F16 kampflys levetid med to år, sådan at nye kampfly først skal begynde at ankomme til Danmark i 2018 og ikke som hidtil planlagt i 2016.

Et møde med forsvarsforligspartierne her til aften viser, at der uanset partifarve er støtte til beslutningen.

Læs også: Kampfly flyver
usikker fremtid i møde

Beslutningen er truffet på baggrund af et notat fra Forsvarskommandoen, der siger, at F16 flyene har tilstrækkelig meget flyvetid tilbage til at holde de to år ekstra. Nye kampfly skal efter den nye tidsplan begynde at ankomme i 2018 og vil være fuldt indfasede fire år senere. Derimod advarer Forsvarskommandoen mod at forlænge F16 flyenes levetid udover de ekstra to år. Hvis man, som nogle politikere har forestillet sig, forlænger med fire år, vil prisen blive uforholdsmæssig dyr, blandt andet fordi F16 flyene så skal have nye motorer, fremgår det af den besked, som forsvarsministeren har med til partierne til aften.

Læs også: Pris på jagerfly fordoblet til 540 mio.

Efter Berlingske Tidendes oplysninger betyder udskydelsen, at valget af flytype, der skal afløse F16, også udskydes. Det vil i så fald blive den nye forsvarsministers første offentlige nederlag. Ministeren erklærede i et interview til Berlingske Tidende for 10 dage siden, at det var hendes hensigt at foretage typevalget inden sommerferien. Også Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, har flere gange sagt, at han vil blive skuffet og utålmodig, hvis ikke der er foretaget et typevalg i løbet af i år.

I det gældende forsvarsforlig har partierne også forpligtet sig til et typevalg, som efter teksten skulle være foretaget inden det forgangne nytår.

Portræt: Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech

Socialdemokraterne og SF har flere gange foreslået at udskyde købet af nye kampfly. Senest krævede S-formand Helle Thorning-Schmidt og SFs formand Villy Søvndal flykøbet udsat på grund af den aktuelle økonomiske krise. Udskydelsen af flykøbet får imidlertid ingen betydning for de nærmeste års økonomi. Efter den hidtidige tidsplan skulle betalingerne for nye fly begynde at falde efter 2016. Nu skal pengene først på bordet efter 2018.