Bred opbakning til udsættelse af kampfly

Der er bred politisk opbakning til at udsætte købet af kampfly. S ser økonomiske grunde til beslutningen, mens minister afviser, at det forhold har spillet ind

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset partifarve er der støtte til regeringens beslutning om at udskyde købet af nye kampfly. Det fremgik efter et møde med forsvarsforligspartierne onsdag aften.

Der er dog vidt forskellige grunde til, at partierne har valgt at stemme for beslutningen.

Mens forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) siger, at økonomien ikke har haft betydning for hendes valg, så har netop økonomi spillet ind i både Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis beslutning.

- Det giver ikke mening, at vi har en økonomisk krise, hvor folk bliver fyret, og de må gå fra hus og hjem, og vi så køber nye kampfly. Det skal vi tage i betragtning, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Poulsen.

Dansk Folkeparti har tidligere været modstander af at udsætte beslutningen om flytype, men her har man nu skiftet mening, efter at en analyse fra forsvaret har vist, at de nuværende F16-fly kan holde to til fire år længere.

- Det er ligesom husholdningen derhjemme. Man har en gammel bil, som man gerne vil udskifte, men man kan også se, at der er nogle økonomiske udfordringer fremadrettet, så derfor kan vi godt tage et par år mere i de gamle fly, siger Ib Poulsen fra DF.

Gitte Lillelund Bech afviser, at beslutningen er taget på ryggen af finanskrisen. Hun lægger til grund for beslutningen, at F16-flyene kan være på vingerne længere.

- Der er selvfølgelig noget økonomi i det her, men det ligger først i næste forligsperiode. Det, der har været vigtigt for mig, er, at vi nu har fundet ud af, at F16-flyene kan holde længere, og derfor mener jeg, vi skal udskyde typevalget, siger Gitte Lillelund Bech.

Hun fortæller, at det ikke har spillet nogen rolle, at Joint Strike Fighter- programmet, som Danmark er en del af, er blevet meget dyrere end ventet.

SF og De Radikale støtter også op om beslutningen om at udskyde valget af det nye kampfly. Det er aftalt, at beslutningen dog skal tages i denne forligsperiode, som slutter i 2014.

/ritzau/