Pris på jagerfly fordoblet til 540 mio.

Prisen på den amerikanske kandidat til de nye danske kampfly, Joint Strike Fighter, stiger igen. Nu ventes de at ende på en pris over 540 millioner kroner.

F-35 Joint Strike Fighter Lightning II ventes først færdigudviklet i 2016 selv om flyet har været testet flittigt siden december 2006. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye, amerikanske kampfly, Joint Strike Fighter eller F-35, ventes 1. april at gennembryde det såkaldte Nunn-McCurdy økonomiske loft over militære udviklingsprojekter. Det betyder, at kampflyet, som i 2001 blev anslået at koste 50 millioner dollar - svarende til 280 millioner
kroner, er steget mere end 50 procent.

Den seneste rapport fra det amerikanske forsvarsministerium sætter nu prisen til mellem 80 og 95 millioner 2002-dollar. Det svarer til mellem 450 og 530 millioner kroner i datidens priser.

Når et udviklingsprojekts omkostninger stiger med mere end 50 procent, udløses der krav til regeringen om håndteringen af programmet.

Da den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, allerede har fastslået, at F-35 skal udgøre rygraden i det amerikanske luftvåben i den næste generation, er en lukning af programmet udelukket.

Men for få uger siden blev styringen af programmet strammet og løftet til højeste militære niveau, ligesom en række planlagte indkøb af fly fra produktionslinjen blev ændret til køb af flere testfly for at sætte mere fart i udviklingsarbejdet. Samtidig blev en bonus til flyproducenten, Lockheed Martin, tilbageholdt. En forudset forsinkelse på 30 måneder skulle dermed kunne reduceres til 13 måneder, hed det fra Pentagon.

Ny pris i juni

Ifølge den amerikanske flådes Navy Times forventer det amerikanske forsvarsministerium at have udarbejdet den nye forudsigelse af flyets pris til juni, når det har gennemført den gennemgang af projektet, som Nunn-McCurdy reglerne kræver.

Fordyrelsen af det nye fly indebærer risiko for, at de otte partnerlande, heriblandt Danmark, der deltager i udviklingen af F-35, vil købe deres fly så sent og dermed så så billigt som muligt. Udsigten til udskydelse af flyordrer fik forleden den amerikanske viceforsvarsminister, Ashton Carter, til at erklære over for reportere, at opgaven nu er at gøre det attraktivt at forblive som kunde til tidlige fly.

Herhjemme har den socialdemokratiske leder, Helle Thorning-Schmidt, og SFs formand, Villy Søvndal, foreslået at udskyde anskaffelsen af nyt kampfly for at undgå nedskæringer i velfærdsydelserne i de kommende år. Danmark har hidtil stået til at modtage nye kampfly fra tidligst i 2016. Betalinger til et nyt kampfly skal derfor tidligst påbegyndes tidligst om seks år.